Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

θα μπορούσε και καλύτερη...




... να είναι η επισκευή της γνωστής βρύσης στο Κομπίτσι...
Χώρος ιστορικός, που το παρελθόν του θρυλείται να φτάνει ως τα Ρωμαϊκά χρόνια... Η παρουσία του όμως είναι αναμφισβήτητη από το 17ο αιώνα.
Ο χώρος έχει αποκτήσει τελευταία ιδιαίτερη λειτουργική-πολιτιστική αξία με την διοργάνωση καλλιτεχνικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αναβαθμίζονται εξαιτίας του θαυμάσιου περιβάλλοντος. Από αυτή την άποψη, η επισκευή του χώρου είναι άξια κάθε επαίνου, που στην προκείμενη περίπτωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομπιτσίου. Είναι όμως φυσικό, ένας μνημειακός χώρος να χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και εξειδικευμένη επίβλεψη. Η εφορία π.χ. μεσσαιωνικών και νεώτερων μνημείων διαθέτει προσωπικό, γνώση και ευθύνη για αυτή την επίβλεψη. Ας πούμε, λοιπόν, πως το χρώμα θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό προς το προηγούμενο... πως η εξέδρα, που τοποθετήθηκε θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλη κινητή, μικρότερου ύψους, ώστε να μην "στραγγαλίζεται" η βρύση. Κάτι επίσης σημαντικό και εύκολο: η αντικατάσταση όλων των πλαστικών καθισμάτων, που η αισθητική του βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση προς τον χώρο...
Δεν γκρινιάζουμε... Η καλόπιστη κριτική δεν είναι γκρίνια... Είναι -πιστεύουμε- δημιουργική συμμετοχή στα δρώμενα. Η προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου αξίζει πολλά μπράβο σε μία εποχή μάλιστα, που κυριαρχεί συλλογικά η αδιαφορία και η οκνηρία. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα καταξιώνονται ακόμη περισσότερο, όταν υλοποιούνται με την υποστήριξη της ειδικής επιστήμης και τεχνογνωσίας, που ούτε το κόστος ανεβάζουν, ούτε τον χρόνο παρατείνουν (αν δεν χτυπήσει η γραφειοκρατία και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης)... Οι αναγκαίες διορθώσεις είναι μικρές και εύκολες...

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Καινούριο το Μουσείο Σολωμού...

...κάνει τα εγκαίνιά του την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19.30, στο κατάστημα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, οδός Κ. Δαφνή – Θ. Μακρή 1 το ανακαινισμένο Μουσείο Σολωμού. Η ανακαίνιση του Μουσείου Σολωμού συνέβαλε στην καλύτερη αξιοποίηση της μεγάλης σολωμικής βιβλιοθήκης, πινακοθήκης, χειρογράφων, πειστηρίων κ.ά.)... Από τους σημαντικότερους τόπους μνήμης και πολιτισμού για τον τόπο... Οχι απλώς επισκέψιμο αλλά επισκεπτέο...
Ταυτόχρονη είναι και η παρουσίαση δύο βιβλίων για τον Κερκυραίο δημοτικιστή και συγγραφέα Ηλία Σταύρου (1873-1932), τα οποία κυκλοφορούν στην εκδοτική σειρά των δημοσιευμάτων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, όπως μας πληροφορεί το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας Κερυραϊκών Σπουδών. Χορηγός επισκευών και εκδόσεων η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Επαινέσιμη πρωτοβουλία.
Ελπίζουμε σε μία βελτιωμένη λειτουργία του σημαντικού αυτού πολιτιστικού και μνημειακού χώρου. Οι Κερκυραίοι -και όχι μόνον- έχουν ηθική υποχρέωση να επισκεφτούν τον χώρο, όπου ο μεγάλος μοναχικός και αυστηρός υπηρέτης της ποίησης πέρασε αποφασιστικά χρόνια για την ζωή του και την δημιουργία του.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση...

Αυτή, που μας προαναγγέλει η ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ για την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου στις 7 το απόγεμα με ομιλία από την Μουσικό - Συγγραφέα Μαρία Στούπη με τίτλο "Η προσωδιακή γλώσσα την Ελλήνων". Προφανέστατα ενδιαφέρον το θέμα για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για την μουσικότητα της προγονικής μας γλώσσας, που της οφείλουμε τα πάντα για την γνωστική και υπαρξιακή μας συγκρότηση.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν ηχογραφημένα μουσικά έργα, μελοποιημένα από την συγγραφέα-ομιλήτρια. Θεωρητικά όλους θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει... Σας την προτείνουμε...

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Εδώ είμαστε και πάλι...

Εννοούμε την ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ... Αυτή την φορά μαζί με τον Peter Anthony Wheeler (κι' αυτός μέλος του Σωματείου μας) παρουσιάζουμε την διάσημη ανά τον κόσμο soprano, Idit Arad στην Ιόνιο Ακαδημία, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και ώρα 8:00 μ.μ.
Θα την απολαύσουμε σε έργα Verdi, Bizet, Boito, De Falla κ.λ.π.
Στο Πιάνο η δική μας Μαριλένα Ελούλ.
Προμηνύεται μία εξαιρετικά απολαυστική και όχι συνηθισμένη βραδυά... Σας περιμένουμε...

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Από την Κέρκυρα στην Πάτρα...



...Βρεθήκαμε το Σάββατο 17 Οκτώβρη, προσκαλεσμένοι από τον Σύλλογο των Κερκυραίων της Πάτρας. Σκοπός η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Λιάνας Βραχλιώτη:"Ιστορίες γένους θηλυκού". Το έχουμε ξαναπαρουσιάσει με την Μάγδα τη Σγούρου στην πόλη της Κέρκυρας, στην Λευκίμμη και στους Παξούς. "Εμπειροι", λοιπόν οι παρουσιαστές αλλά και η συγγραφέας. Ομως η Κερκυραίοι της Πάτρας μας γέμισαν με ξεχωριστή συγκίνηση. Πρώτα, για την πρωτοβουλία τους να χτίσουν αυτή την γέφυρα με την μητρόπολή τους... Υστερα, με την ευγένεια της ψυχής τους, την γνήσια εγκαρδιότητα της υποδοχής, την αρτιότητα της προετοιμασίας και την ζέστη της βραδυάς.

Εκτός από τα λόγια των παρουσιαστών και της Λιάνας, η εκδήλωση γέμισε με τους υπέροχους ήχους του γυναικείου φωνητικού συνόλου, που συγκρότησαν οι Τασούλα Δουκάκη, Θεοδώρα Αλαμάνου, Αγγελική Νίνου και Κική Σκολαρίκη. Γνωστά ονόματα όλες τους της Δημοτκής Χορωδίας της Κέρκυρας έφτιαξαν ένα θαυμάσιο σύνολο πολυφωνικού τραγουδιού, που μας το πρόσφεραν απλόχερα. Μεγάλη υπόσχεση και εγγύηση για έναν είδος τόσο σημαντικό και ιδιαίτερο για το νησί μας αλλά και αρκετά απειλούμενο από τον σνομιπισμό και την αδιαφορία μας...

Ετσι κύλησε η βραδυά... Με νοσταλγικές μνήμες για τον τόπο της καταγωγής μας. Με ανεπιτήδευτη χαρά για την επαφή με τους Κερκυραίους επσκέπτες του Σαββατοκύριακου. Με την ζεστή γνωριμία με το βιβλίο της Λιάνας. Με λίγη στενοχώρια στον χωρισμό και με πολλές υποσχέσεις νέας συνάντησης...

Ξεχειλίζουν τα αισθήματα χαράς από την συνάντηση με τους Κερκυραίους της Πάτρας, που με τον άξιο πρόεδρό τους Γιάννη Λιτσαρδόπουλο, δηλώνουν ενεργητικά την παρουσία τους μερικές δεκάδες μίλια νοτιότερα της Κέρκυρας, στην όμορφη και ιστορική πρωτεύουσα της Αχαϊας...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Αξίζει να θυμηθούμε…

Με την ευκαιρία της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας και την κυβερνητική αλλαγή, αναβίωσε ο διάλογος ο σχετικός με την πιθανότητα κατασκευής νέου λυρικού θεάτρου στο γνωστό οικόπεδο. Σκέψεις λογικές, λογικόμορφες αλλά και ολίγο μεγαλοϊδεατικές… Αξίζει λοιπόν να θυμήσουμε και να θυμηθούμε, ότι:
-Οι πρώτες μελέτες βιωσιμότητας του προς ανέγερση λυρικού θεάτρου έδειχναν έναν απίθανα τεράστιο αριθμό αναγκαίων παραστάσεων υψηλότατης πληρότητας για να μπορεί το συγκρότημα να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του. Εντονος είναι ο σκεπτικισμός αν αυτή η εικόνα μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενη διεύρυνση της χρήσης του ως πολυχώρου πολιτιστικού και συνεδριακού.
-Την ίδια ώρα το κύριο Δημοτικό Θέατρο αποτελεί αληθινή αισθητική πρόκληση και όνειδος στο κέντρο της πόλης, όσο κι’ αν θέλουμε να τον αγνοούμε ή αν το συνηθίσαμε… Μεγάλες είναι και οι λειτουργικές του ατέλειες και αδυναμίες… Θα μπορούσε κάλλιστα, με την αρχικά προβλεφθείσα χρηματοδότηση να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της κατασκευής νέου Θεάτρου στην θέση του σημερινού αθλίου, που επηρεάζει αρνητικά την συνολική αισθητική εικόνα και αναδεικνύει την ένδεια πολιτιστικών υποδομών της πόλης. αυτό θα έπρεπε να ήταν τότε η αυτονόητη προτεραιότητα σχεδιασμού...
-Η πιθανότητα ανεύρεσης ενός τόσο μεγάλου ποσού όσο του αρχικά προβλεπόμενου μοιάζει σήμερα εξαιρετικά χαμηλή. Αν λοιπόν, διαμορφωθεί εκ νέου «κίνημα» για νέο λυρικό θέατρο, κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε νέο κύκλο υποσχέσεων, λαϊκισμών και δημαγωγικών πλειοδοσιών, χάνοντας τον βασικό στόχο.
-Βασικός στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση της πολιτιστικής υποδομής πόλης και νομού. Ετσι, με χρήματα, πιθανόν λιγότερα από τα μισά είναι δυνατή:
Η ριζική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπάρχοντος Δημοτικού Θεάτρου, εξωτερικά και εσωτερικά με ουσιαστική βελτίωση της ηχητικής του αρτιότητας σε επίπεδο λυρικού θεάτρου.
Η διάσωση του ημι - καταρρέοντος ιστορικού “Φοίνικα” και η στέγαση του θερινού με κινητή στέγη, που θα προσθέσει δύο πολύτιμες μονάδες πολιτιστικής υποδομής, όχι μόνον θεατρικής. Η υλοποίηση του θαυμάσιου αυτού σχεδίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, κινδυνεύει να μείνει …όνειρο απατηλό λόγω έλλειψης πρόβλεψης χρηματοδότησης. Κινδυνεύουμε, δηλαδή να χρεωθούμε -σαν γενιά- με την οριστική απώλεια ενός ιστορικού, σπουδαίου αρχιτεκτονικά και πολύτιμου λειτουργικά χώρου.
Η κατασκευή υπαίθριου αμφιθέατρου ικανής χωρητικότητας, ακουστικής απόδοσης και ποιοτικής φιλοξενίας των θεατών (καμία σχέση με το «Βλαχοπούλειο» του Mon Repos) στην τάφρο του παλιού φρουρίου μπροστά από την υπογεφύρια αίθουσα. Ο χώρος αυτός μπορεί να επιτρέψει την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλής προδιαγραφών και απαιτήσεων, που μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος.
Η ανακαίνιση της υπογεφύριας αίθουσας, που με την κατάλληλη αρχιτεκτονική παρέμβαση μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες για συνεδριακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (καμαρίνια, κύρια αίθουσα, σκηνή, δυνατότητα πρόσκαιρου τεχνικού χωρισμού σε περισσότερους χώρους κ.λ.π.).
Η σε βάθος αναπαλαίωση, συντήρηση και ανάδειξη του San Giacomo, που με την πολυαναμενόμενη μεταστέγαση του Δημαρχείου στο Μαράσλειο Μέγαρο, μπορεί να μετατραπεί -όπως σχεδιάζεται- σε Μουσείο πόλης, με ασφάλεια και λειτουργική πληρότητα...

Μακάρι να υπάρχει η δυνατότητα συνολικής χρηματοδότησης ίσης με την αρχικά προβλεπόμενη, δηλαδή περί τα 30-35 εκατομμύρια... Μακάρι... Γιατί υπάρχουν ανοιχτές πληγές και ανάγκες, που και πάλι τόσα "πολλά" χρήματα δεν θα φτάνουν... Κραυγαλέο παράδειγμα, οι ανάγκες συντήρησης των δύο τουλάχιστον κάστρων της πόλης, που αποτελούν de facto και de jure ταυτολογικά πολιτιστικά μνημεία της πόλης και του νησιού και που απειλούνται από την φυσική φθορά του χρόνου και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις... Καταρρέει και το σπουδαίο Αγγλικό Νοσοκομείο, καμάρι και στολίδι στην Ανατολικότερη κορυφή του Παλιού Φρουρίου, θύμα μικροπολιτικών και μικροψυχιών στο όλο ζήτημα της στέγασης του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Είναι φανερό, ότι η ικανοποίηση των παραπάνω στόχων δεν αποτελούν εγκεφαλική σύλληψη του υπογράφοντα αλλά αναγνωρισμένες Κερκυραϊκές προτεραιότητες, που συγκροτούν ένα ιεραρχημένο και ενιαίο πλαίσιο πραγματικών αναγκών. Αυτή η συνολική παρέμβαση θα αποτελεί -μεταξύ άλλων- και απόδειξη λελογισμένης -όχι σπάταλης, όχι αυθαίρετης-χρήσης του δημόσιου χρήματος…

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Πολιτικό Κείμενο

Δεν είναι η προνομοιακότητα των φιλικών αισθημάτων προς τον συγγραφέα, που μας κάνει να παρουσιάσουμε το μόλις πρόσφατα δημοσιευμένο κείμενο προτεραιοτήτων για τον Νομό. Πιστεύουμε, οτι ο Δήμος Μακατσώρης, έστω και με συμπυκνωμένη και επιγραμματική μορφή παραθέτει άξονες πολιτικής, που έχουν κέντρο τον πολίτη μέσα σε μία ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη του νομού. Αυτό, δηλαδή, που χρόνια κακοποιείται μεσα σε αυθαιρεσίες, αποσπασματικότητες και αδράνειες. Οι ενότητες, που καλύπτονται αναφέρονται σε υποδομές συγκοινωνιακές, Δημοτικές, εκπαιδευτικές. Διατρέχονται από κεντρική "φιλοσοφία" ενιαίας, ιεραρχημένης αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων του Νομού. Σας τις παραθέτουμε:
13 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Την πρώτη τετραετία της Νέας Κυβέρνησης πιστεύω πως πρέπει να δρομολογηθούν οι πιο κάτω προτεραιότητες:

Να επανδρωθεί με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Να μεταφερθεί το παλιό στο Νέο Νοσοκομείο μέσα σε έξι μήνες. Να αγοραστεί οικόπεδο για να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών.
Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Κερκυραίων για να δημιουργήσει υπαίθριους χώρους στάθμευσης στις εισόδους της πόλης αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης για να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση του ιστορικού της κέντρου.
Να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του 2010 το Νέο Δικαστικό μέγαρο και να μεταφερθούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σ’ αυτό.
Να ενοικιασθεί από το Δημόσιο το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας και των Αδελφάτων του Δήμου Κερκυραίων και να στεγασθούν, αφού ανακαινισθεί, όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη.
Στο παλιό Δικαστικό μέγαρο να στεγασθεί η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφού αυτό πρώτα ανακαινισθεί.
Να κατασκευασθεί ο οδικός άξονας Βορρά – Νότου με παράκαμψη της πόλης.
Να εγκαταλειφθεί η ιδέα δημιουργίας τουριστικού καταφυγίου στο παλιό λιμάνι της πόλης. Η προβλεπόμενη δυναμικότητά του δεν μπορεί να βοηθήσει την οικονομία του ιστορικού κέντρου. Η άνθιση της οικονομίας του ιστορικού κέντρου θα γίνει μόνο από τη μεταφορά των δημοσίων υπηρεσιών στο κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας και την πεζοδρόμησή του.
Στο παλιό νοσοκομείο να στεγασθούν τα Γυμνάσια που είναι δίπλα στις φυλακές και να δημιουργηθεί κέντρο υγείας ανοικτού τύπου επιπέδου πόλης.
Στο κτίριο που στεγάζονται το 3Ο και το 4Ο Γυμνάσιο να στεγασθεί η αστυνομική Διεύθυνση, το τμήμα τάξης και η Τροχαία.
Να προχωρήσει άμεσα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά οικοπέδου για την κατασκευή σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος.
Να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την αναστύλωση του κτιρίου του Αγγλικού νοσοκομείου στο παλιό Φρούριο όπου θα στεγασθούν σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Να ολοκληρωθούν τα περιφερειακά λιμάνια Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, Κασσιόπης, Λευκίμμης και τα λιμάνια Οθωνών, Ερεικούσης και Μαθρακίου.
Ολοκλήρωση του έργου αποξήρανσης της λίμνης Κόλλα και δημιουργία διαδρόμου τροχιοδρόμησης και χώρου στάθμευσης αεροσκαφών. Επέκταση των κτιρίων του αεροδρομίου για την πλήρη εξυπηρέτηση των αφιξοαναχωρούντων επιβατών.
ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΑΤΣΩΡΗΣ