Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Απώλεια πρώτου μεγέθους…

Για τον Κερκυραϊκό τουρισμό η Ρωσική Τουριστική Αγορά ήταν εξόχως υποσχόμενη. Εχοντας μάλιστα υπόψη την συνεχή υποβάθμιση του δυναμικού των επισκεπτών από την Μ. Βρετανία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, η αναδυόμενη στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό Ρωσία, θα μπορούσε να αποτελέσει ποσοτικό αντίβαρο και παράγοντα ποιοτικής αναβάθμισης της τουριστικής υποδομής του νησιού μας. Οι προοπτικές ήταν γενικά και θεωρητικά πολύ θετικές. Η επισκεψιμότητα της Κέρκυρας από Ρώσους τουρίστες θα μπορούσε να ενισχυθεί αποφασιστικά με προγράμματα ευρύτερης ενημέρωσης της Ρωσικής αγοράς αξιοποιώντας και υπαρκτούς ιστορικούς δεσμούς προς αυτή την κατεύθυνση (Επτάνησος Πολιτεία, Ουσακώφ κ.λ.π.)
Το μήνυμα περιέχεται σε ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ με υπεύθυνη τοπικού τουριστικού γραφείου υποδοχής Ρώσων: Φέτος η μείωση Ρώσων Τουριστών φτάνει το 30% συγκριτικά με πέρυσι ενώ φανερή είναι η μειωμένη οικονομική τους δυνατότητα.
Ουδεμία, βεβαίως έκπληξη μας προξενεί το γεγονός. Ισα, ίσα, που το είχαμε προβλέψει με βεβαιότητα, όχι λόγω προφητικών ικανοτήτων αλλά εξαιτίας σαφούς γνώσης των υποδομών φιλοξενίας, μετακίνησης και ψυχαγωγίας του τόπου μας. Ετσι, όπως αυτό έχει θεμελιωθεί και σταθερά οικοδομείται εδώ και μερικές 10ετίες.
Γράφουμε, όμως αυτό το σημείωμα, όχι για λόγους εκτόνωσης. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι η Ρωσική αγορά είναι ακόμη αρκετά ρευστή και παρά τον προσανατολισμό του ποιοτικού Ρωσικού τουρισμού σε άλλους τόπους αναψυχής εντός και εκτός Ελλάδας, υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης…
Αν σκεφτούμε, βέβαια, ότι αυτή η ανάκαμψη απαιτεί άμεση ριζική παρέμβαση στις υποδομές του νησιού (συγκοινωνίες, δρόμοι, ποιότητα ξενοδοχείων) αλλά και στους όρους διαμονής και φιλοξενίας (ηχορρύπανση, τιμές, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π.) τότε είμαστε ελάχιστα αισιόδοξοι. Για να το πούμε ευγενικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: