Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κι' άλλη "αξιοποίηση" ;;;

Η λιμνοθάλασσα των Κορισσίων ίσως είναι ο μοναδικός σημαντικός βιότοπος στην Κέρκυρα, που γλύτωσε από την λαίλαπα της "αξιοποίησης" των 3 τελευταίων 10ετιών, που έχουν αλλοιώσει το Κερκυραϊκό τοπίο με ρυθμούς ανεπανάληπτους... Σήμερα, που η ασυδοσία στην φθορά του τοπίου έχει επιφέρει, (μαζί με άλλους παράγοντες) τον υποβιβασμό της ίδιας της οικονομικής αξίας της Κέρυρας, θα περίμενε κανείς την επικράτηση στοιχειώδους λογικής για προσπάθεια αναστολής της φθοροποιού εξάπλωσης ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων στο όνομα της "ανάπτυξης"... Δυστυχώς, όμως η έλευση της λογικής προϋποθέτει διάθεση για νηφάλια και σε βάθος κριτική της εξέλιξης των πραγμάτων στην Κέρκυρα. Κάτι, που δεν συμβαδίζει εύκολα με την λογική της αρπαχτής, που επικράτησε θριαμβευτικά και σε όλα τα επίπεδα της Κερκυραϊκής κοινωνικής και οικονομικής ζωής... Δεν είμαστε αισιόδοξοι... Πολύ φοβούμαστε, πως η Λιμνοθάλασσα των Κορισσίων θα είναι το επόμενο θύμα μιάς ηλίθιας αδηφαγίας, που γέμισε το νησί με "Κάβους" για να αναζητούμε τώρα την διάσωση του τουρισμού σε μεταφυσικές δυνάμεις...
Ενώνουμε την φωνή μας με την ανακοίνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, μέλη του οποίου έχουν επανειλημμένα υπαρασπισθεί -μεταξύ άλλων- και τον συγκεκριμένο προστατευόμενο βιότοπο. Παραθέτουμε λοιπόν το σχετικό καταγγελτικό κείμενο.


Κέρκυρα, 1η Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Νέα απειλή «αξιοποίησης» στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Κατά πληροφορίες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει κατατεθεί μελέτη για ανέγερση ξενοδοχιακής μονάδας (κατά πάσα πιθανότητα Κερκυραϊκών συμφερόντων) στη προστατευμένη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Κορισσίων.
Ως γνωστόν, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κορισσίων είναι ενταγμένη στο κοινοτικό δίκτυο προστασίας NATURA 2000 (κωδικός GR 223000), καθώς αποτελεί σύνθετο και καλά διατηρημένο οικοσύστημα, μεγάλης αισθητικής, βιολογικής και κατά συνέπεια οικονομικής αξίας. Ως ο κυριότερος υγρότοπος στο νησί, είναι ένας σημαντικός τόπος για την προστασία της άγριας ζωής και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας, καθώς και για τη διατήρηση των τύπων αυτοφυούς βλάστησης που υπάρχουν στην περιοχή.

Δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται η «τουριστική εκμετάλλευση» της συγκεκριμένης προστατευμένης περιοχής. Πριν λίγα χρόνια εκτυλίχθηκε ανάλογο θρίλερ με τη προσπάθεια Ολλανδικής εταιρείας για δημιουργία 2 μονάδων πολυτελών μπαγκαλόους και αντίστοιχων γηπέδων γκόλφ μέσα στις αμμοθίνες και τα κεδροδάση του υγροτόπου! Εκείνη η απόπειρα κατέρρευσε μετά από αντίδραση και αγώνες του Συλλόγου ο οποίος κατάφερε να ακυρώσει την σύμφωνη Γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η ευρύτερη περιοχή ανήκει στα Δημόσια Κτήματα.
Ανάλογη σκληρή αντίσταση απαιτήθηκε και για τη ματαίωση τουριστικής ανοικοδόμησης εντός της περιοχής NATURA 2000 στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.

Για το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, η καταστατική αρχή και δέσμευσή του στη προστασία των σπάνιων οικολογικών πόρων – που δεν μπορούν να αποτιμώνται ή να σταθμίζονται με οικονομικά κριτήρια – είναι αυτονόητη. Η νέα απειλή για τον υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και θα αναχαιτιστεί.
Είναι οπωσδήποτε θλιβερό, το ότι παρά τη συγκρότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι υγρότοποι του NATURA 2000 εξακολουθούν να φιγουράρουν ως προνομιακοί στόχοι μιας «τουριστικής αξιοποίησης» αποικιοκρατικού ήθους – ενώ η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που κατοχυρώνουν τη προστασία τους (και δεν συνεπάγονται δαπάνη του Δημοσίου) εκκρεμεί.

Για το ΔΣ ο πρόεδρος

Αριστοτέλης Κοσκινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: