Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Παλιά Ανάκτορα: Οι Αγιοι Γεώργιος και Μιχαήλ ...να βάλουν το χέρι τους

Γιατί άν περιμένουμε από τις αρχές -ειδικά στις κρατικές αναφέρομαι- ...καλά κρασιά.
Τi να πούμε για το κτίριο-έμβλημα της πόλης, ταυτισμένο για 2 περίπου αιώνες με τα πιο επίσμα γεγονότα του τόπου με πιο πρόσφατο την τελετή ένταξης του ιστορικού κέντρου της πόλης στην UNESCO.
Κάποιου είδους επισκευή συντελέθηκε πριν από 15 μόλις χρόνια με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην Κέρκυρα. Αψευδής μάρτυρας της ποιότητας αυτής της επισκευής είναι η κατάσταση στην οροφή των δύο άκρων του περιστύλιου, όπως τα παρουσιάζουν οι φωτογραφίες. Αψευδής μάρυρας επίσης για την ευαισθησία, ταχύητα και αποτελεμσατικότητα των αντιδράσεων των αρμόδιων φορέων (ειλικρινά αγνοώ, ποιοί είναι...)
Δεξιά, λοιπόν, όπου βρίσκεται και η είσοδος της Δημοτικής Πινακοθήκης η κατάσταση περιγράφεται από τις φωτογραφίες. Δεν νομίζω, πώς χρειάζεται άλλο σχόλιο περιγραφής.



Παρόμοια κατάσταση και στο άλλο άκρο του περιστύλιου, όπου και η είσοδος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας-Αρχειονομίας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Και εδώ άς μιλήσει η εικόνα, χωρίς άλλα σχόλια. Η κατάσταση αυτή τείνει να αποκτήσει ιστορική αξία αφού ξεπερνάει την 5ετία τουλάχιστον... Τι κι' άν ξαναλειτούργησε ανακαινισμένο του Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τί κι' αν πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα η τελετή της UNESCO, τι κι' άν γίνοναι στον χώρο των περιστυλίων ποικίλες καλλιτεχνικές και πολιτστικές εκδηλώσεις. Η αδιαφορία των αρμοδίων υπήρξε ...πρότυπο σταθερότητας...
Ας προσθέσουμε, πως για την ... αναβαθμισμένη αισθητική των ανακτόρων συνεργάζονται και άλλες υπηρεσίες -πλην Υπ.ΠΟ-, όπως π.χ. η ΔΕΗ. Δείτε λοιπόν ένα όμορφο γλυπτό, που έχει κατασκευάσει μπροστά στο κιγκλίδωμα του κήπου της αριστερής πλευράς. Πράγματι, πρόκειται για μοναδικό δείγμα τέχνης του δρόμου (street art, που θάλεγαν και οι Κέλτες επίδοξοι τουρίστες-επισκέπτες της πόλης μας).



Κλείνονας πρέπει να υπογραμμισθεί, οτι η ...αξιοθαύμαστη συνέπεια, και αποτελεσματικότητα των δημόσιων αρχών στην υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας μας έχει -μεταξύ πολλών άλλων- και θαυμάσια εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Τίποτε δεν είναι διδακτικότερο από το έμπρακτο παράδειγμα. Αυτό το γνωρίζουν ασφαλώς (αλλά ας μας επιτρέψουν να τους το θυμίσουμε...) όσοι ζητούν από τα μεμονομένα άτομα καλύτερη συμπεριφορά από αυτήν της οργανωμένης πολιτείας...
__________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: