Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Οχι στα υπνωτικά !!!

Τώρα το καλοκαίρι μπροστά στο πάρκο στην πάνω πλατεία φιλοξενούνται στην Δυτική του πλευρά πολλές εκδηλώσεις με μουσικό περιεχόμενο. Ατυχώς αρκετοί από τους οργανωτές θεωρούν ως αναφαίρετο δικαίωμά τους την χρήση μεγα-ενισχυτών και ηχείων στραμμένων προς την κατοικημένη πλευρά της πλατείας, ουσιαστικά δηλαδή προς όλη την Πόρτα Ρεμούντα. Ετσι για αρκετές ώρες, πολύ μετά τις 11 (... θεωρητικό όριο εισόδου στην χρονική περίοδο κοινής ησυχίας) πολλά decibel, πολύ περισσότερα από τα παραδεκτά ως όριο για την ανθρώπινη υγεία, εκπέμπονται προς τους ατυχείς κατοίκους της γειτονιάς. Η ασύδοτη αυτή ηχορρύπανση, συστατικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνικοπολιτιστικής κρίσης, θεωρείται ... δείκτης της επιτυχίας της εκδήλωσης (αλλοιώς είναι ξενέρωτη) ενώ το βιολογικό δικαίωμα-υποχρέωση των κατοίκων για βραδινό ύπνο εκλαμβάνεται ως παραξενιά, έλλειψη κατανόησης, συντηρητισμός κ.λ.π.

Το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά μόνον το πάρκο. Πλείστες εστίες ηχορρύπανσης κατα μήκος της Καποδιστρίου. Ο τόπος αναζητεί την αναβάθμιση της οικονομίας του μέσα από επίταση της ηχορρύπανσης... Εχουμε επιχειρηματολογήσει αλλού για το πόσο ανόητο είναι να περιμένεις οικονομική πρόοδο με εργαλείο την ηχορρύπανση.* Αλλά τώρα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Συζητάμε για την διασφάλιση του δικαιώματος στον ύπνο (αν είναι δυνατόν...)

Δυστυχώς, περιθόρια λογικού διαλόγου δεν υπάρχουν. Σηκώνεις τα χέρια άν πρέπει να επιχειρηματολογείς, πως χρειάζεσαι να κοιμάσαι και να το διεκδικείς από συμπολίτες σου. Το τραγικότερο είναι η απόλυτη αδιαφορία των αρμοδίων. Τι κι' άν οργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκστρατείες ενάντια στην ηχορρύπανση, μία από τις βασικότερες πληγές του Δυτικού τρόπου ζωής... Τι κι' άν η επιστημονική έρευνα αποκαλύπττει συνεχώς νέα συγκλονιστικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και ζωή αποτελέσματα των ανεξέλεγκτων θορύβων με κύριο στόχο τον εγκέφαλο, το κυκλοφορικό, τα αισθητήρια όργανα, την ψυχική ισορροπία κ.λ.π. ... Τι κι' άν οι επιπτώσεις αυτές είναι βαρύτερες στις πολύ νεαρές ηλικίες (στην Πόρτα Ρεμούντα κατοικούν και μωρά...) Μπροστά στην ακραία αυτή έκφραση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ατομικισμού η εξουσία ... νίπτει τας χείρας.

Γι' αυτό και εμείς ταπεινά προσερχόμενοι έχουμε να καταθέσουμε μία πρόταση: μήπως -λέμε μήπως- είναι δυνατόν οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην Ανατολική πλευρά του Πάρκου, με κατεύθυνση των ηχείων προς το φρούριο και την θάλασσα; Είναι βέβαιο, πώς για ίδια Watt παραγόμενου ήχου, η ηχορρύπανση θα είναι αρκετά μικρότερη με αυτή την τοποθέτηση στον χώρο, που δεν στερεί κάτι τις εκδηλώσεις.


οι ισότιμες δύο πλευρές του Πάρκου. Αρισερά η Ανατολική και δεξιά η Δυτική.

Αναγνωρίζουμε, οτι η επιθυμία μας για τήρηση ωραρίου και νόμιμων ορίων έντασης ήχου υπερβαίνουν το εφικτό... Είμαστε μάλιστα έτοιμοι να κάνουμε αυτοκριτική για αυτή τη παραξενιά μας... αλλά θέλουμε να λέμε όχι στα υπνωτικά...
___________________________________________

* Μ. Π. Βασιλείου: Η Ηχορρύπανση δεν φέρνει αναβάθμιση. Καθημερινή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" (22/8/2007) και blog ΦΑΙΑΚΙΑ (htttp://faiakas.blogspot.com)

2 σχόλια:

Αντώνης Δ. Πολίτης είπε...

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα το οποίο περιγράφετε στην ανάρτησή σας είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Θεωρείτε ότι οι διοργανωτές δεν έχουν σκεφτεί τη λύση που προτείνετε (δηλαδή να στρέφουν τα ηχεία προς τη θάλασσα);

Προφανώς και το έχουν σκεφτεί άρα υποθέτω ότι δεν το επιλέγουν (να στρέφουν τα ηχεία προς τη θάλασσα) ακριβώς για τον ίδιο λόγο! Γιατί τότε η εκδήλωση θα θεωρούνταν ξενέρωτη! Το είπατε και μόνος σας. Πιστεύω ότι θέλουν με αυτόν τον τρόπο να κάνουν γνωστή την εκδήλωση. Είναι ο σημερινός τρόπος να ξεχωρίζεις...

Ο μόνος τρόπος να ανακουφίζονται κάπως οι παρακείμενοι κάτοικοι είναι η παρέμβαση των αρχών.

Βέβαια μη ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, και εδώ μιλάμε απλά για θεραπεία.

Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι η πρόληψη βρίσκεται πολύ-πολύ βαθιά... και είναι μια άλλη συζήτηση.

Φιλικά, αντώνης πολίτης.

Μίλτος Βασιλείου είπε...

Αγαπητέ Αντώνη
Συμφωνώ με τα περισσότερα, που λές. Και συμφωνώ απόολυτα. Το ατύχημα είναι πως και οι αρχές συμμετέχουν στο παιγνίδι της κοινωνικής καταξίωσης, προβολής, επιβολής. Μόνον ειρωνικά σχόλια ή δήθεν τύψεις για τις ανεπάρκειές τους προβάλλουν. Ο σημερινός τρόπος να ξεχωρίζεις -όπως πολύ σωστά, κατά την γνώμη μου περιγράφεις στο σχόλιό σου- είναι επιθυμητός και από τις αρχές. Κύρια από αυτές.