Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Απαιτούμε την επισκευή και λειτουργία του Φοίνικα...


Ναι! "Απαιτούμε" είναι το ρήμα που ταιριάζει. Είναι καιρός να ξεφύγουμε από την μοιρολατρία και τον πεσιμισμό. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ένα θαυμάσιο θέατρο, πολύτιμη υποδομή πολιτισμού και έξοχο μνημείο της Κερκυραϊκής ιστορίας πρέπει να οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στην κατάρρευσή του και εμείς να είμαστε σιωπηλοί θεατές.
Δεν το χωράει το μυαλό μας, πώς αυτός ο χώρος, που περιλαμβάνει χειμερινό Φοίνικα - θερινό Φοίνικα και οικία Πετσάλη αντί να είναι ενα μοναδικό κέντρο πολιτισμού αποπνέει φθορά, μιζέρια και καταστροφή.
Τί κάνουν αλήθεια Δήμος, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού; ...Καλά ευχαριστώ... Ακούσαμε για έτοιμη μελέτη-προσφορά και αναγάλλιασε η ψυχή μας και ύστερα μάθαμε πως οι εργασίες αναστέλλονται με ευθύνη των εποπτευουσών αρχών των νεώτερων μνημείων ... Είναι δυνατόν; Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν μονιμότερες και ανεπανόρθωτες βλάβες του κτιρίου στο πολύχρονο αυτό διάστημα απόλυτης απραξίας; Δεν συζητάμε, βέβαια για την παρατεταμένη στέρηση της Κέρκυρας από ένα τόσο σημανικό χώρο για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες μικρών συνόλων, παρουσιάσεις πολιτιστικών δράσεων. Αν μάλιστα φανταστεί κανείς και τον θερινό Φοίνικα αναβαθμισμένο και με κινητή στέγη, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τι σπουδαία υποδομή στερείται ο τόπος, δηλαδή η προσφάτως ενταχθείσα στην Unesco πόλη της Κέρκυρας... Μην μας μιλήσουν για προστασία των περιτειχίσεων της πόλης... Αυτών, που απειλούνται από αυθαίρετες ή τουλάχιστον προκλητικές γειτνιάσεις νέων κατασκευών. Εμείς θα επανέλθουμε... Με πιο συγκεκριμένες, ει δυνατόν πληροφορίες. Η ευθύνη είναι ασφαλώς πολιτική αλλά κάποτε πρέπει και να προσωποποείται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: