Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα...

... Ηταν η απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Κερκυραίων να προχωρήσει σε οριστική διακοπή λειτουργίας καταστήματος της οδού Καποδιστρίου.
Είχαμε ξαναγράψει, ότι η από ετών εμμέσως πριμοδοτούμενη από τον Δήμο μετατροπή της οδού Καποδιστρίου –του πιο πυκνοκατοικημένου δρόμου της πόλης – σε νυχτερινό στέκι τύπου Μυκόνου είναι από τα πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της συνεχούς υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη σε βάρος κατοίκων και επισκεπτών, σε βάρος του έντονα μνημειακού χαρακτήρα της περιοχής, σε βάρος της ίδιας της πολυπόθητης μακροπρόθεσμα οικονομικής αναβάθμισης. Σε βάρος της ίδιας της πιο στοιχειώδους λογικής, σε βάρος του αναφαίρετου βιολογικού δικαιώματος του ύπνου.
Αυτό, που συνέβαινε και επεκτείνεται με επικίνδυνους ρυθμούς στο ιστορικό κέντρο δεν μας παραξενεύει. Δυστυχώς, σε έναν τόπο χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική, μόνον ευκαιριακές και σπασμωδικές λογικές έχουν πέραση. Που φυσικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο: υποβάθμιση-απαξίωση. Η πρόσφατη αυτή λοιπόν απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής έχει –κατά τη γνώμη μας- κυριολεκτικά ιστορικό χαρακτήρα. Ομόφωνα μάλιστα μεταξύ των παρόντων Σ. Μικάλεφ, Π. Μεταληνού, Π. Μπογιάκη, Α. Κουρή και Χ. Μάστορα. Με απόντες τους Ι. Τρεπεκλή, Χ. Σαρλή και Χ. Κότση.
Καμία λογική αντίθεση στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο ιστορικό κέντρο και στην ευρύτερη πόλη… Αντίθετα μάλιστα! Χρειαζόμαστε ζωντανή πόλη-μνημείο και όχι πόλη-νεκροταφείο. Αυτό, όμως, το προφανές συχνά προβάλλεται εκ του πονηρού. Γιατί η ζωντάνια στην πόλη είναι πρώτα και κύρια δεμένη με την ποιότητα ζωής των κατοικούντων σε αυτήν (μόνιμων ή επισκεπτών). Γιατί ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με την οργανωμένη και σωστά χωροταξικά κατανεμημένη δραστηριότητα ανάλογα με το είδος και τις συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης.
Ελπιδοφόρο, μήνυμα η απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής, ελπίζουμε να συμβολίζει και να εκφράζει την στροφή προς μία άλλη κατεύθυνση ανάπτυξης της πόλης με αληθινό σεβασμό σε ανθρώπους και μνημεία.

2 σχόλια:

korfiatis είπε...

Δηλαδή k Βασιλειου εσείς τώρα είστε ευχαριστημένος ?? που κάποια επιχείρηση έκλεισε??μήπως αριστερός και ολυμπιακός είναι κακός συνδυασμός... λέω εγώ

Μίλτος Βασιλείου είπε...

το κείμενο είναι γραμμένο σε σαφή ελληνική γραφή-νομίζω. Καμία χαρά για κανένα κλείσιμο. Η ικανοποίηση οφείλεται στην αναγνώριση του κοινωνικού και βιολογικού δικαιώματος της κοινής ησυχίας, της περιβαλλοντικής ευπρέπειας (όχι καθωσπρεπισμού) και του ίδιου του ύπνου... Καλύτερη ανάγνωση της ανάρτησης βοηθάει και αχρηστεύει ταμπέλες και χαρακτηρισμούς, που δεν κάνουν καλό στον διάλογο...