Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ημερίδα ιδιαίτερης βαρύτητας για τον κερκυραϊκό τουρισμό...

Είναι αυτή, που οργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας με θέμα την τουριστική προβολή του νησιού...
Σε μία εποχή, που ούτε η επί πολλά έτη συνεχιζόμενη πτώση του τουριστικού προϊόντος ούτε η βαθειά οικονομική κρίση φαίνεται να συνετίζει τους περι τον τουρισμό, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του νησιού, η παραπάνω εταιρεία έρχεται να προσφέρει έμπραχτα το έργο της με συγκρεκριμένες επιστημονικές προτάσεις έξω από την λογική της προχειρότητας, αρπαχτής, ξερολισμού κ.λ.π.


Αντιγράφουμε από σχετικό site τους λόγους της ίδρυσής της, πάντα επίκαιρους:


"ο κερκυραϊκός τουρισμός, όπως είναι κοινώς αποδεκτό, έχει περιέλθει στο στάδιο τωρίμανσης κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι πια ελκυστικός προορισμός η Κέρκυρα. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε ένα πλέγμα αδυναμιών που στηρίζει το αβέβαιο μέλλον της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Τα νήματα που συνθέτουν αυτό το πλέγμα είναι: 1. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη του μοντέλου `ήλιος & θάλασσα` απευθυνόμενο στις χαμηλές οικονομικές ομάδες της αγοράς. 2. Η έλλειψη δημοσίων υποδομών. 3. Η παρουσία τουριστικών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν με γνώμονα προσφοράς ποσότητας και όχι ποιότητας. 4. Η διαχρονική έλλειψη καθαρής τουριστικής πολιτικής από την πολιτεία που να απαντά στο δίλημμα ποσότητα ή ποιότητα 5. Η έλλειψη ενός επιστημονικού φορέα που να μελετά την εξέλιξη του τουριστικού φαινόμενου και να σχεδιάζει μια στρατηγική που να στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό.Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, καθιστώντας την Κέρκυρα ευάλωτη στις ανταγωνιστικές πιέσεις γειτονικών προορισμών με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το τουριστικό μας προϊόν, με συνέπεια να δεχόμαστε πιέσεις για μείωση τιμών, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μείωση της εισροής τουριστών.Αυτό οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν άλλη λύση, παρά να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, αντικατάσταση του ειδικευμένου προσωπικού με ανειδίκευτο, επιλογή πρώτων υλών χαμηλού κόστους, ενώ αδυνατούν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και κάνει περισσότερο ευάλωτες τις τουριστικές επιχειρήσεις και ούτω καθεξής. Ο σχεδιασμός τουριστικής πολιτικής έχει την ανάγκη κατάλληλης επιστημονικής κάλυψης για να έχει αποτελεσματικότητα. Το κυρίαρχο λοιπόν πρόβλημα του κλάδου είναι αυτό το έλλειμμα της επιστημονικής του υποστήριξης. Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στερεί την δυνατότητα συμμετοχής αξιόλογων ειδικευμένων επιστημόνων στα θέματα τουρισμού της Κέρκυρας με αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός γόρδιου δεσμού προβλημάτων των οποίων η επίλυση δεν είναι δυνατή. Η επιστημονική προσέγγιση του τουρισμού είναι μονόδρομος και θα οδηγήσει στην αναστροφή του κλίματος για την τουριστική οικονομία του νησιού. Αλίμονο αν εγχείριζαν μηχανικοί, δίκαζαν γιατροί και έχτιζαν δικηγόροι. Για τους λόγους αυτούς ιδρύεται στην Κέρκυρα η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας με κυρίαρχους στόχους:
Την προαγωγή και προώθηση της έρευνας σε θέματα που αφορούν την δομή και την λειτουργία του κερκυραϊκού τουρισμού
Την μελέτη του τουριστικού προϊόντος στην Κέρκυρα και την κατάθεση θέσεων και προτάσεων για την χάραξη τουριστικής στρατηγικής.
Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Νομαρχιακή και τοπική Αυτοδιοίκηση.
Την προώθηση των μελών σε θέσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Την συνεργασία με επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική δραστηριότητα. Η Επιστημονική Εταιρεία Τουρισμού Κέρκυρας δεν υποκαθιστά κανέναν φορέα, δρά συμβουλευτικά και υποστηρικτικά στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς φορείς. Είμαστε διαθέσιμοι για όλους με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας. Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα στην Κέρκυρα οι αποφάσεις να μην στηρίζονται στην οποιαδήποτε γνώμη αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση
".

Το παραθέσαμε ολόκληρο, γιατί είναι εξόχως διδακτικό, ιδιαίτερα για όλους εκείνους, που με περισσή μαγκιά στις αρχές της 10ετίας του 80 προχωρούσαν στο έργο μαζικής καταστροφής του νησιού στο όνομα βραχυπρόθεσμων κερδών με μοναδικό ιδεολογικοπολιτικό τους κάλυμα τον πλεονάζοντα λαϊκισμό. Μερικοί από αυτούς σήμερα μας κάνουν κηρύγματα ... αναβάθμισης.

Το παρατιθέμενο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας βάζει τα πράγματα στην θέση τους βοηθώντας τον καθένα μας να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: