Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Εξαιρετικό γεγονός...

Η καθιερωμένη συναυλία της Μεγάλης Τετάρτης της Δημοτικής Χορωδίας. Φέτος την συνόδευσε το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Melos Brass. Τα δύο σύνολα έχουν δώσει τα ποιοτικά τους διαπιστευτήρια και γι' αυτό περιμέναμε με πραγματικό ενδιαφέρον την εκδήλωση. Εντυπώσεις εξαιρετικές. Σύνολο καλοδουλεμένο η Δημοτική Χορωδία, παρά τις περιπέτειες επιβίωσής της, συμπλήρωσε 20 χρόνια συναυλιών της Μεγάλης Τετάρτης, που έχουν αναχθεί σε σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός για τον τόπο.
Κομμάτια της Ορθόδοξης παράδοσης στο πρώτο μέρος (Πολυκράτη, Hristov, Rachmaninov) με το χρώμα της Δυτικής πολυφωνίας αποδόθηκαν με ήχους απολαυστικούς. Το Melos Brass συμπλήρωσε άρτια την βραδυά παρουσιάζοντας μόνο του ή μαζί με την χορωδία έργα των Bach, Mozart και Butler. Εντυπωσιακή η λειτουργία του τελευταίου με σύγχρονα ακούσματα μέσα σε κλασσική δομή. Ιδιαίτερα υποβλητική η εκτέλεση του "Αι γεννέαι πάσαι" με αναμένα κεριά σε κατανυκτικό σκοτάδι, που παίχτηκε μετά το επίμονο τελικό χειροκρότημα του κοινού.
Στα θετικά στοιχεία της καλά οργανωμένης βραδυάς το δομημένο κείμενο του προγράμματος, απόλυτα ενημερωτικό για την εκδήλωση. Εκεί μέσα διαβάσαμε μία αξιόλογη για τις λογοτεχνικές της αρετές μετάφραση του τροπάριου της Κασσιανής, που υπογράφουν ο Φάνης Αντωνίου και ο Αντώνης Παγκράτης. Να μην λησμονήσουμε την Ελένη Ελούλ, που σταθερά συνοδεύει πιανιστικά την χορωδία και τον Ανδρέα Γκούση, υπεύθυνο της φωνητικής προετοιμασίας. Πολλοί έπαινοι για τον μαέστρο Antony Ivanov, που επιτελεί με απόλυτη επάρκεια, σεμνότητα και ποιότητα το έργο του διευνθυτή του αξιόλογου δημοτικού μας συνόλου όχι χωρίς δυσκολίες.
Η Δημοτική χορωδία ανήκει στα ευχάριστα, που συμβαίνουν στον χώρο των δημοτικών δραστηριοτήτων του τόπου μας. Αξίζει κάθε φροντίδας από την Δημοτική Εξουσία αλλά κυρίως της πρέπει η αναγνώριση και η στήριξη των Κερκυραίων.
Η στάση μας για την Δημοτική χορωδία είναι από εκείνα τα στοιχεία της καθημερινότητας, που μας βαθμολογεί όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: