Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Για να 'ανθίσουν" ξανά οι Πλατείες μας

Αυτός είναι ο τίτλος σημειώματος, που κυκλοφόρησαν πολλοί -κυριολεκτικά- μαζικοί φορείς της πόλης μας με αφορμή την βάρβαρη αποκοπή των λεμονιών στην Πλατεία της Λεμονιάς: Επειδή, πολύ το χαρήκαμε τόσο σαν ένδειξη ευαισθησίας, όσο και σαν απόδειξη ενεργού κοινωνικότητας, σας το παρουσιάζουμε:
Πριν λίγες μέρες «άγνωστοι» βάνδαλοι έκοψαν τις 10 μικρές λεμονιές που είχαν φυτέψει οι υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων στην πλατεία Λεμονιάς.
Προφανώς με την ενέργεια τους αυτή ήθελαν να δηλώσουν ότι προτιμούν την πλατεία Λεμονιάς σαν χώρο στάθμευσης και τραπεζοκαθισμάτων παρά χώρο επικοινωνίας, πράσινου και ξεκούρασης.
Η συγκεκριμένη δολιοφθορά αντανακλά την παιδεία που «κουβαλούν» αρκετοί συμπολίτες μας για τον ρόλο και την σημασία των υλικών αγαθών (και συνεπώς και των ΙΧ) στην ζωή τους.
Σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία, όπου το επιφανειακό υπερισχύει του ουσιαστικού, προτιμούν τους κοινόχρηστους χώρους γεμάτους πολυτελείς λαμαρίνες, τραπέζια και πινακίδες με μενού για τουρίστες παρά χώρους σύναξης, ανθρώπινης επαφής και αναψυχής για αυτούς και τα παιδιά τους.
Για να έχει μέλλον αυτός ο τόπος θα πρέπει η κοινωνία των πολιτών να αντισταθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες και νοοτροπίες. θα πρέπει να αντισταθεί στην συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (και επισκεπτών) αυτής της πόλης καθώς και στην ολοένα και μεγαλύτερη αποξένωσή τους.

Για τους παραπάνω λόγους, το Σάββατο το πρωί (31/1/2009, στις 11.00 π.μ.), διάφοροι συλλογικοί φορείς της Κέρκυρας μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες, θα δενδροφυτεύσουμε ξανά την πλατεία Λεμονιάς.
Με την ενέργειά μας αυτή στοχεύουμε να στείλουμε μήνυμα για την ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού της παλιάς πόλης.
Ζητάμε να ξανακερδίσουμε τον Δημόσιο χώρο που καθημερινά μειώνεται.
θέλουμε να ξαναβρούμε την χαμένη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων γιατί πιστεύουμε ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που επικοινωνεί και συμμετέχει και όχι αυτός που απλά καταναλώνει.
Αγωνιζόμαστε για να δούμε τις πλατείες και τις γειτονιές μας «ανθισμένες» ξανά!.


Για να μην αδικήσουμε τους συμμετέχοντες και, αντίθετα, για να υπογραμμίσουμε το μεγάλο πλήθος των ευαισθητοποιημένων φορέων, τους παραθέτουμε:


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ και ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
· ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
· ΔΗ.ΜΟ.Π «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
· ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΙΝΑΛΙΩΝ
· ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ (ΚΕΛΕΜΟ)
· ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
· ΛΕΣΧΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
· ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «9 ΜΟΥΣΕΣ»
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
· ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
· ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ - 6Η ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ
· O.S.C.S.
· ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
· ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: