Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Προσεχώς ... "κατάρρευση"

Με τον νόμο των πιθανοτήτων, έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά ελέφαντα του Ελληνικού κράτους -τοπικού & κεντρικού- η πιο εύλογη τύχη για το θαυμάσιο αυτό κτίριο της πλατείας Δημαρχείου, ακριβώς απέναντι από τον Duomo και το Δημαρχιακό μέγαρο San Giacomo είναι η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.
Η τύχη του εκφράζει και συμβολίζει την εξέλιξη των πολιτικών και κοινωνικών μας πραγμάτων μεταπολεμικά. Υπήρξε αρχικά θύμα πιθανής απαλλοτροίωσης με σκοπό την διάνοιξη δρόμου, που θα περιλάμβανε και την καθολική μητρόπολη στα πλαίσια εθνικιστικών ψευτοπαληκαρισμών από όψιμους "πατριώτες". Ευτυχώς το έργο -μνημείον βλακείας- δεν υλοποιήθηκε αλλά το κτίριο Χασάνη παρέμεινε αβοήθητο στο διάβα του χρόνου. Ενα γαϊτανάκι μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του μεταξύ κράτους και Δήμου το έχει φέρει στο σημερινό χάλι.
Το κτίριο αυτό επισκευασμένο δεν θα στέκονταν απλά επάξια προς τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές της Πλατείας Δημαρχείου και της πόλης γενικότερα. Θα ήταν χώρος με πολλές δυνητικές χρήσεις κοινωφελείς, πολιτιστικές κ.λ.π. Αυτά όμως είναι μακρινά και άπιαστα όνειρα για την Δυτική ακρόνησο της ψωροκώσταινας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: