Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Η Ε Ι Δ Η Σ Η !!!


…Της ημέρας ή του μήνα ίσως για την Κέρκυρα είναι κατά την γνώμη μας η πληροφορία, που αναγράφτηκε στον τοπικό τύπο, για την ενημέρωση του Νομάρχη από την προϊσταμένη της Η’ Εφορείας Προϊστορικών και κλασσικών μνημείων κ. Λ. Μεταλληνού: τα ευρήματα στο γήπεδο του πρώην Εργοστασίου Δεσύλλα είναι πλούσια και ενδιαφέροντα. Μεγάλη είναι η πιθανότητα να πρόκειται για αρχαιότητες, που σχετίζονται με τον Αχαϊκό λιμένα ή λιμένα του Αλκινόου, δηλαδή τον Πολεμικό λιμένα της πόλης των κλασσικών χρόνων αλλά και με τα τείχη της. Είναι προφανές, ότι το ανασκαφικό έργο έχει μέλλον στον συγκεκριμένο χώρο, όπως ανεγνώρισε και ο νομάρχης.
Σχεδόν σαν χτές είναι που στα πλαίσια του ετήσιου απολογισμού του έργου της, το 2006, η Η’ ΕΚΠΑ μας ενημέρωνε -με περίεργη χαρά-, ότι τίποτε το σημαντικό δεν βρέθηκε στο γήπεδο του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα και πως διαψεύστηκαν οι … Κασσάνδρες (!!!), που ήθελαν να συσχετίσουν τον χώρο με το λιμάνι του Αλκινόου… Είχαμε αναρωτηθεί τότε προς τι η χαρά για την μη ανεύρεση αρχαιοτήτων και ποιες ήταν οι … Κασσάνδρες.
Είναι, βέβαια, η εποχή, που το άσπρο γινόνταν μαύρο, που κτίρια του συγκροτήματος του εργοστασίου εξαφανίζονταν σε ένα βράδυ και κανείς επίσημος ή αρμόδιος δεν θυμόνταν την ύπαρξή τους… Είναι η ίδια εποχή, που η σημερινή έφορος -αν καλά θυμόμαστε- εγνώριζε μία περίεργη διοικητική περιπέτεια με ανεπιθύμητη μετάθεση, ενώ τοπική εφημερίδα και δημοτικός σύμβουλος άνοιγαν -χωρίς την θέλησή τους- λογαριασμούς με την δικαιοσύνη (τυπικά δεν έχουν κλείσει ακόμη…).
Η ανυπόκριτη χαρά μας για την σε βάθος διερεύνηση του χώρου, που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την σημαντική ιστορία αυτού του τόπου, στηρίζεται στην επιστημονική ευσυνειδησία και ήθος της Προϊσταμένης της Η’ ΕΚΠΑ, που μπορεί να είναι και εγερτήριο των δικών μας συνειδήσεων.
Ας το πιστέψουμε, ότι η ανάδειξη του κλασσικού μας αρχαιολογικού πλούτου και η ενίσχυση της πολιτιστικής διαχρονικότητας του τόπου είναι σε όφελος -μεταξύ των άλλων- και της οικονομίας του. Γιατί έτσι -μαζί με την αναβάθμιση των υποδομών - μπορούμε να ελπίζουμε σε ποιοτική ανέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος. Και της ίδιας της καθημερινότητάς μας βέβαια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: