Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αηδονολάλειε στήθος μου

Με αυτό τον τίτλο, αναγγέλεται μία σπουδαία βραδυά στην Ιόνιο Ακαδημία, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 19:30. Ενα γεμάτο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συνοδεύσει την παρουσίαση μιάς σπουδαίας έκδοσης: Διονυσίου Σολωμού Τα Κερκυραϊκά. Πρόκειται για μία εκπληκτική δίτομη έκδοση, που την κρατήσαμε στα χέρια με θαυμασμό και περηφάνεια (για τον τόπο μας, που υπήρξε ο χώρος των σολωμικών δρώμενων, που εκτίθενται σε αυτήν). Είναι η μόνη έκδοση, που περιλαμβάνει αυτούσια τα ελληνόγλωσσα «Ευρισκόμενα» και μεταφρασμένα τα Ιταλικά, καθώς και τα Προλεγόμενα του Ιάκωβου Πολυλά και του Πέτρου Κουαρτάνου. Στην ιστορική έκδοση του 1859 είναι αφιερωμένος ο πρώτος τόμος, με εισαγωγή του προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλή Παγκράτη. Τα Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα, γραμμένα από τον Χρήστο Κορφιάτη, παρουσιάζουν τη ζωή του Διον. Σολωμού στην Κέρκυρα, όπου ο ποιητής έζησε 28 χρόνια, λατρεύτηκε και έκλεισε τα μάτια το 1857.

Aρχειακά και άλλα υλικά έχουν προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Κέρκυρας, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, οι Εκδόσεις Ίκαρος, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, το Μορφωτικό 'Iδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, το Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας, το Μουσείο Σολωμού Ζακύνθου και ιδιώτες συλλέκτες.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες των οποίων έργα περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι οι εξής: Σπύρος Αλαμάνος, Δημήτρης Άνθης, Γιώργης Βαρλάμος, Σπύρος Βασιλείου, Άγγελος Γερακάρης, Γιάννης Δημητράτος, Νίκος Ζερβός, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Κεφαληνός, Νίκος Κόκκαλης, Άρια Κομιανού, Σπύρος Κουρσάρης, Ρένα Κρουαζιέ, Γιάννης Κυριακίδης, Γιάννης Μιχαήλ, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημήτρης Μπισκίνης, Αγλαϊα Παπά, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Μάριος Πιέρης, Ερνέστος Πολυλάς, Σπύρος Προσαλέντης, Πέτρος Στραβοράβδης και Αλέκος Φασιανός.
Το πρόγραμμα της βραδυάς έχει ως εξής:
19.30 «La Navicella Greca»: Mάριος Φραγκούλης
19.40 Χαιρετισμοί: Αγγελική Μαρκορά, Ερνέστος Πολυλάς
19.45 «Σολωμού Κερκυραϊκά»: Κώστας Καραμούτσος, Κώστας Μπαλός, Θεοδόσης Πυλαρινός, Δημήτρης Σκορδίλης
20.25 «Το 'Ονειρο»: Σπύρος Σουέρεφ, Μαριλένα Ελούλ
20.30 «Επήρα του ήλιου το δρόμο»: Σπύρος Ασωνίτης, Ναταλία Καποδίστρια
20.50 Χορωδία Κέρκυρας / Κίμων Χυτήρης, Λάμπης Βασιλειάδης: «Ο Λάμπρος», «Η Ξανθούλα», «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»
Οι "ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ" εκφράζΟΥΝ τα θερμότερα συγχαρητήρια προς τον Χρήστο Κορφιάτη, που ο μόχθος του και η ποιότητα του έργου του συμβολίζονται αλλά και εκφράζονται από το υψηλότατο επίπεδο της έκδοσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: