
ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΦΩTΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠAΝΩ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
παρουσίαση βιβλίου για νέους και όχι μόνον...

η Παλιά Φιλαρμονική διευρύνει τις δράσεις της...

Πέντε μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνιά του το Μουσείο Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’ της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας παρουσιάζει επισήμως και τον πρώτο τόμο των «Δημοσιευμάτων» του. Πρόκειται για μια συλλογή έξι ερευνητικών κειμένων του μουσικολόγου Κώστα Καρδάμη που αφορούν στην οργάνωση του ιδρύματος και σε πρόσωπα που έδρασαν σε ή σχετίστηκαν με αυτό. Η δημιουργία του Μουσείου Μουσικής της Φιλαρμονικής, του μοναδικού του είδους αυτού στον ελληνικό χώρο, εδραίωσε και τεκμηρίωσε την πεποίθηση ότι το ίδρυμα αποτελεί την κιβωτό ενός σημαντικότατου μέρους τού έντεχνου μουσικού πολιτισμού της νεώτερης Ελλάδας. Παράλληλα, η αξιοποίηση του Αρχείου της Φιλαρμονικής καθημερινά αποκαλύπτει νέες πτυχές της επτανησιακής και ελλαδικής μουσικής πραγματικότητας του παρελθόντος, οι οποίες σχετίζονται σε απόλυτο βαθμό και με το παρόν και, ενδεχομένως, με το μέλλον. Στην ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή των παραπάνω αποβλέπει και η σειρά των «Δημοσιευμάτων του Μουσείου Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’». Στις 170 σελίδες της πρώτης αυτής έκδοσης ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί πλειάδα αδημοσίευτων μέχρι τώρα στοιχείων που αφορούν στην ιστορία της Φιλαρμονικής και στην εξέλιξή της κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και στη σημασία του μουσικού αρχείου της. Επίσης, αναδεικνύονται διάφορα πρόσωπα που έδρασαν στον χώρο του ιδρύματος (από τον πρώτο μαέστρο της μπάντας του, τον Αντώνιο Λιμπεράλη, και τον αινιγματικό συνθέτη Διονύσιο Ροδοθεάτο μέχρι τους αφανείς, αλλά σημαντικούς, «δευτεραγωνιστές» του). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη σχέση του ιδρύματος με τον Διονύσιο Σολωμό. Τέλος, το φωτογραφικό υλικό (εν μέρει πρωτοδημοσιευόμενο) σε επιλεγμένα σημεία της έκδοσης εμπλουτίζει το επιστημονικά τεκμηριωμένο κείμενο, το οποίο βασίστηκε ανάμεσα σε άλλα σε υλικό του Διοικητικού Αρχείου της Φιλαρμονικής και σε ιστορικά τεκμήρια των Αρχείων του Νομού Κερκύρας, της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, των Εθνικών Αρχείων της Μεγάλης Βρετανίας, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και άλλων αρχειακών πηγών. Ο Κώστας Καρδάμης είναι μουσικολόγος, λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και επιμελητής του Μουσείου και του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Η ιστορία της μουσικής στην Ελλάδα των Νεωτέρων Χρόνων αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες των ερευνητικών ενδιαφερόντων του. Το βιβλίο του «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» βραβεύτηκε το 2009 από την ‘Ένωση Έλληνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών’. Το βιβλίο «Έξι Μελέτες για την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας» μπορείτε να το προμηθευθείτε καθημερινά από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (οδός Νικηφόρου Θεοτόκη 10), η οποία έχει και την κεντρική διάθεσή του. Η λιανική τιμή του βιβλίου είναι 10 Ευρώ και τα έσοδα από την διάθεσή του πρόκειται να ενισχύσουν τους σκοπούς του Μουσείου Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’. Περισσότερες πληροφορίες: 26610 32206 (πρωΐ) και 26610 39289, εσωτερικό 6 (απόγευμα).
Πολύ καλό!!!


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Τι ωραία, που θα ήταν...

Για πρόχειρες, καλές είναι!!!

Επισκευάζεται η οικία Γιαλινά...

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Μπράβο !!!


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Ενδιαφέρουα ομιλία...

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Προοδεύει αλματωδώς...

Το πρώτο θετικό σχόλιο αφορά το ίδιο το πρόγραμμα, που διακρίθηκε για την καινοτομία στην συγκρότησή του τον πλούτο των ακουσμάτων αλλά και τις εκτελεστικές απαιτήσεις, που τιμούν το Κερκυραϊκό κοινό… Ένα πρώτο μέρος …αφιερωμένο στην Αρμενία με δύο μελωδίες: το Loosin Yelav, από τα λαϊκά τραγούδια του Ιταλού συνθέτη Luciano Berio, που πρόσφατα χάσαμε (2003) σε εξαιρετική ενορχήστρωση της Βίκυ Στυλιανού. Και το karoum, karoum σε επεξεργασία από τον μαέστρο Αλκη Μπαλτά… Το πρώτο μέρος συμπλήρωσε το Κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα του Σοβιετο-Αρμένιου σύγχρονου πολυβραβευμένου συνθέτη Alexander Arutiunian. Σολίστ ο Σωκράτης Ανθης, που έδεσε καταπληκτικά με την ορχήστρα αλλά και ταυτόχρονα ξεδίπλωσε την μεγάλη εκτελεστική του δεινότητα ενθουσιάζοντας το κοινό. Ο Σωκράτης Ανθης δικαιολογημένα προσθέτει το ταλέντο και το έργο του στην περηφάνια του τόπου…
«Κλασσικότερο» το β’ μέρος με την Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα του Georges Bizet, που έδωσε στην ορχήστρα την ευκαιρία να αποδείξει την πρόοδό της στην αφομοίωση της μουσικής αξίας του έργου αλλά και στην απόδοση του χρωματικού του πλούτου… Δυναμικό και εγερτήριο το φινάλε με τον πασίγνωστο «χορό της φωτιάς» του Manuel de Falla, που προκάλεσε τα θερμά, έντονα και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού και το αυτονόητο μπιζάρισμα…
Οσα θετικά εκτέθηκαν παραπάνω έχουν έναν κεντρικό πρωταγωνιστή και δημιουργό: τον Αλκη Μπαλτά… Δεν χαιρόμαστε γιατί προβλέψαμε την θετικότατη σημασία της παρουσίας του στο τιμόνι της Συμφωνικής Ορχήστρας της παλιάς Φιλαρμονικής. Το πλουσιότατο σε έργο και διακρίσεις βιογραφικό σημείωμα του μαέστρου και συνθέτη Μπαλτά έκαναν εύκολη αυτή την πρόβλεψη… Χαιρόμαστε γιατί απολαμβάνουμε σαν Κερκυραίοι πολίτες τους καρπούς αυτής της συγκυρίας. Γιατί έχουμε το σπουδαίο προνόμιο να απολαμβάνουμε στις συναυλίες της συμφωνικής ορχήστρας της Παλιάς Φιλαρμονικής εξαιρετικές επιλογές θαυμάσιων έργων σε σπουδαία εκτέλεση…
Εχουμε την εντύπωση, ότι και οι μουσικοί-μέλη της ορχήστρας απολαμβάνουν την εξέλιξη του μουσικού σχήματος, που απαρτίζουν. Το είδαμε στα πρόσωπά τους, το βιώνουμε σε κάθε συναυλία στα σταθερά βήματα προόδου που αποτυπώνονται στο ηχητικό αποτέλεσμα…
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Ακούει κανείς;;;



Απόψε ρεμπέτικο στον Πλού
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Αρωμα Γυναίκας...

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα για φωνή, βιολί και πιάνο της ρομαντικής και σύγχρονης εποχής του διεθνούς ρεπερτορίου (Clara Schumman, Cecile Chaminade, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot, Amy Beach καθώς και της Ελληνίδας συνθέτριας Αλίκης Κόλλια). Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες Ροζαλίντα Πουλημένου, υψίφωνος, σολίστ Ε.Λ.Σ, Διδάσκουσα Τ.Μ.Σ Ιονίου Πανεπιστημίου, Ρεντόνα Κόλα, σολίστ βιολιού, Διδάσκουσα Ιονίου Ωδείου και Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας και Βίκυ Στυλιανού, σολίστ πιάνου, Διδάσκουσα Ωδείου Φ. Νάκας, μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα βιβλία των Κερκυραίων συγγραφέων Κατίνας Βλάχου και Λιάνας Βραχλιώτη.