Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Πήρε φόρα...

... Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και μετά από την εκδήλωση των εγκαινίων του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού οργανώνει εξαιρετικά ενδιαφέρον με πολλή μεγάλη συμμετοχή εισηγητών για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6 & 7 Νοεμβρίου...
Αστειευόμαστε, βέβαια, γιατί η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών είναι συνεχής παραγωγός πολιτιστικών αγαθών επί πολλές 10ετίες. Απλά χαιρόμαστε από βάθους καρδίας, που με αυτή την δραστηριότητα καταπολεμάει αποφασιστικά κάθε ιδέα επαρχιακής μιζέριας... Σαν παραθέτουμε λοιπόν αυτούσιο το δελτίο τύπου της Εταιρείας, όπως το παραλάβαμε...


«Ο στοχασμός των δημιουργών»

Συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών
την 6η & 7η Νοεμβρίου 2009
*

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 (απόγευμα) και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού (Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών) το επιστημονικό συνέδριο «Ο στοχασμός των δημιουργών". Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει το συνέδριο αυτό με στόχο να διερευνηθεί ένα ευρύτερο επίπεδο θεωρίας, που συνδέεται με τη «διαχείριση» και με κάποιους από τους στόχους της καλλιτεχνικής και της συγγραφικής δημιουργίας, καθώς συχνά οι δημιουργοί εκφράζουν τις σκέψεις τους για την προσωπική τους και για την ευρύτερη δημιουργία με ποικίλους τρόπους (π.χ. με παρενθετικά κείμενα –χαρακτηριστικό παράδειγμα οι στοχασμοί του Σολωμού– στην αλληλογραφία τους, με απομνημονεύματα, με στοχασμούς κ.ά.
Στην εναρκτήρια συνεδρία (17.30) θα μιλήσουν, ο Περικλής Παγκράτης (εισαγωγική ομιλία) κι ο Αντώνης Ζήβας: (Ο ρόλος της διανόησης στη διαδικασία παραγωγής της φωτογραφικής εικόνας: κάποιες σκέψεις).
Στη βραδινή συνεδρία της ιδίας μέρας (18.40), με γενικό θέμα «Εκκίνηση από τη μουσική», με προεδρία της Ζωής Διονυσίου και με γραμματεία της Χρύσης Παγκράτη, θα μιλήσουν, ο Νάσος Μαρτίνος (Το έργο του Μότσαρτ μέσα από την αλληλογραφία του), ο Κώστας Καρδάμης (Η Φιλοσοφία της Μουσικής του Τζιουζέπε Ματσίνι), ο Νίκιας Λούντζης (Η ιδέα της Ελληνικής Μουσικής στα Απομνημονεύματα του Παύλου Καρρέρ και του Διονυσίου Λαυράγκα) και η Έλλη Γλαρού (Η Φιλοσοφία της Μουσικής του Γάλλου συνθέτη και οργανίστα Μαρσέλ Ντυπρέ).
Την επόμενη μέρα (7 Νοεμβρίου, Σάββατο πρωί, 09.30), με γενικό θέμα «Η νεοελληνική λογοτεχνική παράδοση», με προεδρία του Σωτήρη Τριβιζά και με γραμματεία της Μαγδαληνής Μανωλοπούλου, θα μιλήσουν, ο Νίκος Κοσκινάς: (Διονυσίου Σολωμού στοχασμοί: τα βασικά στοιχεία της σολωμικής ποιητικής), ο Νίκος Κουρκουμέλης: (Μια υπόθεση εργασίας: τα χαρακτικά ως πηγή έμπνευσης του Ανδρέα Κάλβου), ο Δημήτρης Φίλιας: (Η ποιητική του Παλαμά), ο Νίκος Παπαδημητρίου: (Ο Άγγελος Σικελιανός και το μαρτύριο του «πρωτότοκου εκ νεκρών» του Ποιητή), ο Χανς Σλουμ: (Μπρεχτ – Καβάφης: ένας ποιητικός διάλογος), ο Βασίλης Λέτσιος: (Στοχασμοί του Σεφέρη για το Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄), ο Γιώργος Κεντρωτής: (Στο ποιητικό εργαστήρι του Νίκου Εγγονόπουλου) και ο Θεοτόκης Ζερβός (Στοχασμοί του Μανόλη Αναγνωστάκη για την Ποίηση σε Επιμύθια ποιημάτων του).
Στην απογευματινή συνεδρία της 7ης Νοεμβρίου (17.30), με γενικό, θέμα «Μια αναδρομή», με προεδρία του Σπύρου Ασωνίτη και γραμματεία της Νικολαΐδας Πέννα, θα μιλήσουν, η Ανδρομάχη Μπάτζιου: (Ο Ρόλος του Αγάθωνος στο έργο του Αριστοφάνη), ο Θεόδωρος Παππάς: (Η πολιτική στην κωμωδία του Αριστοφάνη) και ο Ερωτόκριτος Μωραΐτης: (Ο πολιτικός στοχασμός του Δάντη: από το De Monarchia στη Θεία Κωμωδία).
Ακολούθως θα διενεργηθεί «στρογγυλή τράπεζα» με θέμα «Οι Δημιουργοί και η ποιητική τους», στην οποία θα συζητήσουν οι, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Κεντρωτής και Χάρης Ξανθουδάκης, με συντονιστή τον Νίκια Λούντζη.
Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι, Πρόεδρος: Περικλής Παγκράτης, Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Κονιδάρης, Γραμματέας: Κώστας Καρδάμης, Ταμίας: Λουκιανός Ζαμίτ, Μέλη: Κώστας Λιντοβόης, Νίκος Κοσκινάς και Βέρα Κονιδάρη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: