Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Χαράς Ευαγγέλια για τον «ΦΟΙΝΙΚΑ»

Σχεδόν δεν το πιστεύαμε, όταν το ακούσαμε δια χειλέων του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ κ. Παπά, ότι η μελέτη για την ριζική επισκευή-συντήρηση του δημοτικού Θεάτρου «Φοίνικας» έχει ολοκληρωθεί… Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αρκετές επιμέρους μελέτες (στατική, ηλεκτρομηχανική κ.λ.π.), οι οποίες συγκροτούν το συνολικό πακέτο… Το σχέδιο αποτελεί μία τεκμηριωμένη υπόσχεση για την σε βάθος αναβάθμιση της πολιτιστικής υποδομής της πόλης της Κέρκυρας, αφού με την υλοποίησή του, επιτυγχάνεται:
-Η διάσωση ενός θαυμάσιου αρχιτεκτονήματος της πόλης μας, σπουδαίας μνημιακής αξίας.
-Η δημιουργία δύο σημαντικών θεατρικών πολυχώρων: του χειμερινού Φοίνικα και του Θερινού Φοίνικα, που με την κατασκευή κινητής στέγης αποκτάει διαχρονική λειτουργικότητα.
-Η υλοποίηση μιας εμπράγματης χωροθέτησης ενός «πολιτιστικού άξονα» ή μίας πολιτιστικής γειτονιάς στο κέντρο της πόλης, που θα περιλαμβάνει το υπάρχον κύριο Δημοτικό Θέατρο (με τις δύο σκηνές του και με την ανάγκη ριζικής αισθητικολειτουργικής αναβάθμισης εσωτερικά και εξωτερικά), το κινηματοθέατρο Ορφέας, την αίθουσα της Ιόνιας Ακαδημίας, τον Αη Γιώργη του Παλιού Φρουρίου.
Στον χώρο του παλιού Φρουρίου, π.χ. στην τάφρο μπροστά από την «μακαριστή» υπογεφύρια μπορεί να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο από άποψη χωρητικότητας και ακουστικής επάρκειας υπαίθριο βαθμιδωτό Θέατρο ιδανικό για παραστάσεις αρχαίου Θεάτρου, Οπερας, συμφωνικής μουσικής κ.λ.π., που μαζί με την ανακαινιστέα υπογεφύρια θα αποτελούν την αναγκαία συμπλήρωση στις πολιτιστικές υποδομές της πόλης και του νησιού.
Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ, λοιπόν, μπορεί να είναι ο πρώτος και αποφασιστικός κρίκος αυτής της αλυσίδας έργων και ενεργειών για την διαμόρφωση μιας υποδομής αντάξιας ενός σημαντικού παρελθόντος, ενός δυναμικού και ενεργού παρόντος καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και μιας πόλης χαρακτηρισμένης ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς… Δεί, δη χρημάτων, ώ άνδρες Κερκυραίοι, βεβαίως, βεβαίως… Ελπίζουμε, ότι η προσδοκία του επερχόμενου ΕΣΠΑ να αποδειχθεί όνειρο αληθινό και όχι απατηλό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: