Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Κερκυραίοι ετίμησαν τον τιμήσαντα τον Διονύσιο Σολωμό




Σε μία πλούσια και γεμάτη Κερκυραϊκότητα βραδυά, οργανωμένη στον κατάμεστη αίθουσα της Ιόνιας Ακαδημίας που μεταξύ των άλλων συμβολίζει το αντάμωμα του ποιητή με το (τότε) Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμήθηκε ο υπεύθυνος (οργανωτικά και κειμενικά) Χρήστος Κορφιάτης με την έξοχη έκδοση του για τα ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ του Διονυσίου Σολωμού. Το πρόγραμμα σας το είχαμε προαναγγείλει αλλά η απόλαυσή του υπερέβη τις προσδοκίες μας. Η βραδυά άρχισε κατανυκτικά με την φωνή του Μάριου Φραγκούλη (ηχογραφημένη) στην απαγγελία της Navicella Greca. Συγκινητικός ο χαιρετισμός των Ερνέστου Πολυλά και της Αγγελικής Μαρκορά, που οι άξιοι πριν ενάμισυ αιώνα πρόγονοί τους τίμησαν λόγοις και έργοις τον εν Κερκύρα διαθέσαντα το κύριον του χρόνου του Ζακύνθιο. Το φιλολογικό πρόγραμμα της εκδήλωσης εκάλυψαν με επιτυχία: ο Θεοδόσης Πυλαρινός, που αναφέρθηκε στα Προλεγόμενα του Πολυλά και την συμβολή τους στην μελέτη του Σολωμικού Εργου. Ο Κώστας Καραμούτσος, που διάνθισε την πληροφόρηση με πολλά βιογραφικά στοιχεία. Ο Κώστας Μπαλός, που τίμησε το δημοσιογραφικό και λόγιο τάλαντο του Χρήστου Κορφιάτη. Ο Δημήτρης Σκορδίλης, που έδωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προοπτικές επκαιδευτικής αξιοποίησης της έκδοσης.
Η Μαριλένα Ελούλ και ο Σπύρος Σουέρεφ μας εισήγαγαν πανέμορφα στο μουσικό μέρος της βραδυάς. Οι απαγγελίες από έργα του ποιητή αλλά και οι αφηγήσεις οι σχετικές με βιογραφικές στιγμές του πα;ρουσιάσρτηκαν εξαιρετικά από τον Σπύρο Ασωνίτη και την Ναταλία Καποδίστρια, που πολύ χαιρόμαστε να την βλέπουμε και να την ακούμε εδώ στην Φαιακία πατρώα γη.
Ιδανικό κλείσιμο της βραδυάς από την "ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" με διεύθυνση του Κίμωνα Χυτήρη και τον Λάμπη Βασιλειάδη στο Πιάνο, που έκλεισε με το πρώτο σχεδίασμο του Υμνου στην Ελευθερία και τελείωσε με την επίσημη εκδοχή του Εθνικού μας Υμνου.
... Ομορφες στιγμές, που μας επιτρέπουν χαμόγελα αισιοδοξίας διατιτραίνοντα την κατά πλειοψηφία και έξη βαρβαρότητα και μιζέρια της σύγχρονης Κερκυραϊκής πραγματικότητας.
Η δίτομη (και όχι πανάκριβη σε κόστος αγοράς) έκδοση, που υπήρξε η αφορμή της βραδυάς, αποτελεί ένα θαυμάσιο λογοτεχνικό αλλά και εικαστικό δημιούργημα, που τιμά την Κέρκυρα. Οι Κερκυραίοι καλούνται να τιμήσουν το παρελθόν και να εξωραϊσουν το παρόν, διαδίδοντάς τα ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ του Διονυσίου Σολωμού, για την πανελλαδική επιτυχία των οποίων είμαστε βέβαιοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: