Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

To Μουσικό Μουσείο της Παλιάς Φιλαρμονικής

Για τα εγκαίνια του Μουσείου αυτού σας έχουμε ενημερώσει. Είχαμε τότε υπογραμμίσει, πως πρόκειται για ένα μοναδικό στον Ελληγνικό χώρο ίδρυμα της Παλιάς Φιλαρμονικής της πόλης, για το οποίο η Κέρκυρα συνολικά πρέπει να είναι υπερήφανη (άν το καταλαβαίνει...).
Λάβαμε πρόσφατα σχετικό σημείωμα του φίλτατου μουσικολόγου Κώστα Καρδάμη, που έδωσε νού και καρδιά στην υπόθεση της ίδρυσης του Μουσείου αυτού. Σας παραθέτουμε το σημείωμα, που μας ενημερώνει αναλυτικότερα για τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τις δράσεις τουΜουσείου. Και επαναλαμβάνουμε την σύσταση: ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ.


Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος»: Ένα νέο απόκτημα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας
Η επέτειος των 170 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας συνέπεσε και με τα εγκαίνια του Μουσείου Μουσικής του ιδρύματος, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010. Το Μουσείο της Φιλαρμονικής αποτελεί το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα και είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά στο κοινό και στους ερευνητές.
To Μουσείο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πορεία του Ιδρύματος μέσα στους σχεδόν δύο αιώνες αδιάκοπης δράσης παρουσιάζοντας σημαντικά τεκμήρια, όπως όργανα, προσωπογραφίες, μαθητολόγια, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, ηχητικά ντοκουμέντα. Άλλωστε, η ΦΕΚ ως μουσικοεκπαιδευτικός και συναυλιακός οργανισμός, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση αρχικά του Νικόλαου Μάντζαρου και στη συνέχεια άλλων σημαντικών συνθετών της Επτανήσου (όπως του Δομένικου Παδοβάνη, του Διονύσιου Ροδοθεάτου και του Δημήτριου Ανδρώνη), εξελίχθηκε σε κεντρική εστία ανάπτυξης της έντεχνης μουσικής στα Επτάνησα και στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Το Μουσείο, επίσης, τιμά και με την ονομασία του τον κορυφαίο Κερκυραίο μουσουργό πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του ιδρύματος Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος» της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες απεικονίζουν τις δραστηριότητες και την ιστορία του ιδρύματος:
I) Η ίδρυση, η διοίκηση, η οργάνωση: Περιέχει ιστορικά τεκμήρια σχετιζόμενα με την πρώιμη ιστορική πορεία της Φιλαρμονικής και την οργάνωσή της.
II) Το εκπαιδευτικό έργο: Παρουσιάζει τεκμήρια που αφορούν στις παιδαγωγικές δραστηριότητες του ιδρύματος.
III) Οι συναυλίες: Η Φιλαρμονική ως συναυλιακός οργανισμός φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής.
IV) Η μπάντα: Τεκμήρια που αφορούν το ρεπερτόριο και τις δραστηριότητες της μπάντας της Φιλαρμονικής.
V) Τα πρόσωπα και τα έργα τους: Σημαντικοί συνθέτες και μουσικοπαιδαγωγοί, οι οποίοι συνδέθηκαν μέσω της παρουσία και των έργων τους με την ιστορία του ιδρύματος, ενώ παράλληλα σημάδεψαν την εξέλιξη της έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα παρτιτούρες του Νικόλαου Μάντζαρου, του Σπυρίδωνος Σαμάρα, του Παύλου Καρρέρ, του Διονυσίου Ροδοθεάτου και του Αλέξ. Γκρεκ, η συλλογή με μουσικά όργανα εποχής, ενθυμήματα του μαέστρου Σπυρίδωνος Δουκάκη, καθώς και εικαστικά έργα καλλιτεχνών, όπως του Σπυρ. Προσαλένδη, του Άγγελου Γιαλλινά ή του Π. Παυλίδη Μινώτου.
Το Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας βρίσκεται στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου του ιδρύματος (Νικηφόρου Θεοτόκη 10) και είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9.30 μέχρι τις 13.30. Η επίσκεψη ομάδων μαθητών οποιασδήποτε βαθμίδας είναι εφικτή και μάλιστα προετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μουσείου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 26610 39289 (εσωτ. 6) ή στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής (www.fek.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: