Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

κυκλοφορούν τα "Κερκυραϊκά Οικόσημα"


Οι "ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ" με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν την πρόσφατο έργο του γνωστού και άξιου συμπολίτη Γιάννη Πιέρρη για τα Κερκυραϊκά Οικόσημα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Αλκίνοος". Είμαστε βέβαιοι, ότι πρόκειται για ουσιώδη συμβολή στην ανάδειξη και προβολή σημαντικότατων πτυχών της Κερκυραϊκής ιστορίας. Κάθε τέτοιο έργο δεν είναι πολύτιμο μόνο για τους έχοντες ειδικά νεδιαφέροντα αλλά και για όσους πονάνε τον τόπο και θεωρούν, οτι η γνώση του χτές είναι και συμβολή για την αναβάθμιση του σήμερα και του αύριο του τόπου. Παραθέτουμε λοιπόν το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του εκδοτικού οίκου. Ο δημιουργός του "Αλκίνοου" Χρήστος Κορφιάτης αξίζει τα θερμοτερα συγχαρητήρια και για αυτή την εκδοτική δουλειά του.


Οικόσημα επανασχεδιασμένα από εραλδικό ζωγράφο και στοιχεία 115 επιφανών οικογενειών της Κέρκυρας της περιόδου της Ενετοκρατίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η έκδοση με τον τίτλο Κερκυραϊκά οικόσημα, που κυκλοφορεί σήμερα 1η Δεκεμβρίου ταυτόχρονα στην Κέρκυρα και στην Αθήνα, από τις Εκδόσεις Αλκίνοος.
Ο ερευνητής-συγγραφέας και πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, Γιάννης Σ. Πιέρης, παρουσιάζει καινούργια στοιχεία για την ταξική συγκρότηση της κερκυραϊκής κοινωνίας από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα, υποστηρίζοντας ότι στο Γενικό Συμβούλιο της κερκυραϊκής κοινότητας, προτού αυτό αποτελέσει «μια κλειστή τάξη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάστα», φαίνεται ότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι ομάδες, χωρίς περιορισμούς καταγωγής, προέλευσης, θρησκείας και επαγγέλματος.
Σε τετράπτυχο επικολλημένο στο βιβλίο παρουσιάζονται συγκεντρωμένα τα 115 εξεταζόμενα οικόσημα επιφανών οικογενειών του νησιού, έγχρωμα. Το βιβλίο συνοδεύεται από θήκη με 115 έγχρωμα λυτά φύλλα με ισάριθμα οικόσημα. Το πανόδετο εξώφυλλο της έκδοσης κοσμεί χρυσοτυπία με επανασχεδιασμένο τον θυρεό της Κέρκυρας που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Ανδρέα Μάρμορα Della historia di Corfù το 1672.
Την έκδοση επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κορφιάτης.
Στις σελίδες του βιβλίου (ISBN βιβλίου και θήκης: 978-960-99084-4-3) εξετάζονται, κατ' αλφαβητική σειρά, οι οικογένειες:
– Αβράμη, Αλαμάνου, Αληπούτζα, Αλταβίλλα, Αρκούδη, Αρλιώτη, Αρταβάνη, Ασημόπουλου, Αυλωνίτη, Βαρούχα, Βέγια, Βενιέρη, Βερβιτσιώτη, Βλασόπουλου, Βονδιλάγκη, Βούλγαρι, Βραχλιώτη-Μπότη, Γαλιέλου, Γερομεριάτη, Γεροπέτρη, Γιαλλινά, Γκαγκάδη, Γονέμη, Γράψα, Γρίτη, Δαμύλλου, Δάνδολου, Δαράτσου, Δελλαδέτσιμα, Δετζώρτζη, Διγότη, Δόντη, Δούσμανη, Δώρια, Έπαρχου, Ζάκκου, Θεοτόκη, Θεοτόκη-Ανδρουτσέλη, Ιγγλέση, Ιουστινιάνη
– Καβάσιλα, Καλλέργη, Καλογερά, Καμάλη, Κανάλ, Καπάδοχα, Καπέλλου, Καποδίστρια, Καραβέλλα, Καριόφυλλο, Καρτάνου, Κατσαΐτη, Κιγάλα, Κοκκίνη, Κολλητά, Λάνδου, Λάντζα, Λεπενιώτη, Λευκόκοιλου, Λισγαρά, Λουκάνη, Λουπινά, Μαζαράκη, Μαρκορά, Μάρμορα, Μάστρακα, Ματσολένη, Μιδέη, Μίνιου, Μόσχου, Μοτσάνεγα, Μουστοξύδη, Μπάκου, Μπαλιαρή, Μπαρμπάτη, Μπασάν, Μπελάντα, Μπενεβίτη, Μπούα
– Παδοβά, Παλατιανού, Παλατσουόλ-Σκορδίλη, Παλλαδά, Παπαδάτου, Παπαδόπολη, Πετρετή, Πιέρη, Πολίτη, Πολυλά, Προσαλέντη, Ρεγγίνη, Ρεφελέτη, Ριζικάρη, Ρίκκη, Ροδίτη, Ροδόσταμου, Σαραντάρη, Σαχλίκη, Σκιαδά, Σορδίνα, Σοφιανού, Σπάθα, Σπανόπουλου, Στεφανόπουλου, Τουρλινού, Τραντάφυλλου, Τριβώλη, Τροΐλου, Φέστα, Φίλιου, Φιομάχου, Φλαμπουριάρη, Φλώρου, Φόρτιου, Χαλικιόπουλου.
Οι οικογενειακοί θυρεοί, όπως τονίζεται, είναι φορείς ιδιαίτερης συλλογικής μνήμης και αποτελούν έναν σιωπηλό μάρτυρα του παρελθόντος, καθώς συμπυκνώνουν «κομμάτια» της ιστορικής διαδρομής του τόπου.
Σε εισαγωγικό σημείωμα οι Εκδόσεις Αλκίνοος εκφράζουν ξεχωριστές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση της έκδοσης στους ένθερμους υποστηρικτές της Χαρίλαο Π. Αλαμάνο, Κωνσταντίνο Ι. Βιτουλαδίτη και Βασίλειο Σπ. Δρακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: