Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Κάθε μέρα και καλύτερα...


... πηγαίνουν τα πράματα στην Πλατεία της Σπηλιάς... Το συντριβάνι συντηρείται και συντηρημένο θα είναι σίγουρα παράγοντας αισθητικής αναβάθμισης του χώρου... Στο μεταξύ, η πλατεία αποκτάει ζωή, τα παγκάκια της αρχίζουν να φιλοξενούν περίοικους και μικρά παιδάκια μετά από χρόνια ερήμωσης... Εκεί και το ωραιότατο σκακιστικό πάρκο (το έχουμε ξαναπαρουσιάσει). Αν η πληροφορία μας για κατασκευή παιδικής χαράς στο Δυτικό άκρο της Πλατείας είναι σωστή, τότε εύλογα αναμένεται η πυκνότερη φιλοξενία περιοίκων... Ετσι μία σημαντική περιοχή -εμβληματική για την πόλη της Κέρκυρας- γεμάτη ιστορικές μνήμες αλλά και πλούσιες δυνατότητες για ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μπορεί να μετατραπεί σε πόλο ζωής. Ιδιαίτερα άν φορείς του τόπου φροντίσουν να το αναδείξουν και να τον κρατούν ζωντανό... Ο χώρος προσφέρεται π.χ. για υπαίθριες εκθέσεις. Τι πιο ωραίο άν βλέπαμε φέτος την έκθεση Κερκυραϊκών προϊόντων να πραγματοποιείται στον χώρο του "Μαρκά", που άλλοτε έσφιζε σαν αγορά Κερκυραϊκών προϊόντων.

Χώρος όμορφος για εικαστικά δρώμενα, συναυλίες, παραστάσεις... Αρκεί να το πιστέψουν κάτοικοι και -κυρίως- φορείς για να αναδείξουν την ομορφιά του και την αξία του μέσα από την κοινωνική του χρήση. Μία τέτοια λειτουργία ασφαλώς θα τραβήξει προς τα μπρός και την χειμαζόμενη οικονομικά περιοχή... Κάτι, που σίγουρα θα ενισχυθεί αν το οικοδομικό συγκρότημα Αγροτικής-Αδελφάτων αναδειχθεί σε διοικητικό κέντρο για την πόλη μαζί με την αξιοποίηση του -κατά τα άλλα θαυμάσιου- κτιρίου των Δικαστηρίων (όταν θα φύγουν) σαν Περιφεριακή αυτοδιοίκηση, π.χ.

Η αξιοποίηση των πολλών και θαυμάσιων υπαίθριων χώρων της πόλης με την Πλατεία της Σπηλιάς στην πρώτη γραμμή μπορεί να συμβάλλουν σε μία εξισορρόπηση δραστηριοτήτων στον οικιστικό ιστό του ιστορικού κέντρου. Είναι καιρός να σταματήσει ο επαρχιώτικος και μίζερος υδροκεφαλισμός, που προβλέπει την Σπιανάδα σαν χώρο για ...πάσα χρήση... Οσο συντηρείται αυτός ο οργανωτικός ανορθολογισμός, τόσο και διαιωνίζονται δυσμενείς κοινωνικές και πολιτιστικές ανισομέρειες στην πόλη της Κέρκυρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: