Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Ελπιδοφόρες "κανονιές"...




Η παρουσίαση μερικών από τα κανόνια του Παλιού Φρουρίου συντηρημένων, επισκευασμένων και τοποθετημένων σε κιλλίβαντες σύγχρονους αλλά ομοιότυπους των τότε χρησιμοποιούμενων μας έδωσε ξεχωριστή χαρά. Κατ' αρχή γιατί επιτέλους είδαμε σε έναν χώρο συγκεντρωμένα, μερικά από τα πυροβόλα όπλα, που ταυτισμένα με την ιστορία του παλιού φρουρίου κείτονταν παραμελημένα. Το Αγγλικό Κανόνι του 19ου αιώνα και τα γαλλικά του 18ου, τοποθετημένα στον αίθριο χώρο του μεγάρου του Ενετού Προνοητή δίνουν μία άλλη αισθητική και ιστορική αξία στον ευρύτερο χώρο του παλιού Φρουρίου. Χαιρόμαστε ακόμη, γιατί από τα χείλη της αρμόδιας διευθύντριας της 21ης Εφορείας Βυζαντινών και Νεώτερων Μνημείων κ. Τένιας Ρηγάκου μάθαμε τα σοβαρά της σχέδια για το όλο ζήτημα:
-Επισκευή και άλλων κανονιών του Παλιού και του Νέου Φρουρίου αλλά και άλλων κάστρων της Κέρκυρας και της Επτανήσου γενικότερα.
-Προβολή του συντηρούμενου οπλισμού σε ειδικό μέρος μέσα στο Φρούριο, που θα υπογραμμίζει και θα ενισχύει τον μνημειακό χαρατκήρα του χώρου.
-Λειτουργία σε μονιμότερη -και ίσως σε μόνιμη- βάση εργαστηρίου συντήρησης κανονιών, που μπορεί να αποκτήσει πανελλαδική και ευρύτερη εμβέλεια.
Χαρήκαμε ακόμη, γιατί το έργο αυτό μπόρεσε να ευοδωθεί χάριw στην θαυμάσια και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ δουλειά του Ιταλού μηχανικού και συντοπίτη μας πλέον κ. Giovanni Leone και του συνεργάτη του κ. Orlandini.
Απολαύσαμε την εκδήλωση, που χαρέτησε η κ. Ρηγάκου, ο κ. Leone και συμπλήρωσε σύνολο πνευστών της φιλαρμονικής Μάντζαρος με σύντομο πρόγραμμα.
Οσα συμβαίνουν τελευταία στο Παλιό Φρούριο -αποκατάσταση των Ενετικών Φυλακών, συντήρηση του προμαχώνα Σαβορνιάν (φωτο), επισκευή της εσωτερικής πύλης, καθαριότητα κ.λ.π.- είναι σαφέστατα ελπιδοφόρα μηνύματα και ξεκάθαρες αποδείξεις σοβαρότητας και αφοσοίωσης στο δύσκολο αυτό έργο.
Ας μην θεωρήσουμε συμβολική την απουσία των τοπικών αρχών για το πνεύμα αντιμετώπισης τέτοιου είδους δημιουργικής παρέμβασης με προφανές -νομίζουμε- όφελος της πόλης και νήσου ταύτης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: