Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ημέρες πολιτισμού...




...Είναι ο τίτλος της διαδημοτικής εκδήλωσης: κλασσική μουσική βραδιά, που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Κερκυραίων και Βελιγραδίου στο περιστύλιο των ανακτόρων την Παρασκευή 20 Αυγούστου.
Πρωταγωνιστές της βραδιάς ο Κερκυραίος και πάντοτε Κερκυραιολάτρης, με διεθνή καριέρα πιανίστας και συνθέτης Παύλος Βεντούρας, η Σέρβα soprano Suzana Suvakovic-Savic και η Μαριλένα Ελούλ, που την συνόδεψε στο πιάνο. Μαζί τους και ο τενόρος Σπύρος Σουέρεφ, που συνόδεψε την Suzana στο κλείσιμο της βραδυάς.
Το πρώτο μέρος ανήκε στον Παύλο Βεντούρα, που με ιδιαίτερη μαεστρία απέδωσε έργα με πολύ διαφορετικές εκτελεστικές απαιτήσεις: Η δυναμική Tocata του Aram Khatcatourian, η γλυκειά και νοσταλγική Soeur Monique του Francois Couperin. Δικό του έργο το ποτάμι των υπερήχων, που ιδιαίτερα άρεσε στο κοινό με την ποικιλία των ηχοχρωμάτων, που το χαρακτηρίζουν. Σημαντικό άκουσμα της βραδυάς η εκτέλεση μιας άγνωστης μέχρι πριν λίγο σύνθεσης της Ξανθούλας του Νικόλαου Μάντζαρου. Ο Παύλος Βεντούρας, ψυχή του Ωδείου «Νικόλαος Μάντζαρος» υπηρετεί με συνέπεια και εργατικότητα την τέχνη, την παιδεία και την ιστορία της μουσικής και πάντοτε δεν παύει να θυμάται και να τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με έργα…
Απολαυστική η Σέρβα σοπράνο παρουσίασε άριες περισσότερο και λιγότερο γνωστές από το εθνικό της και το διεθνές ρεπερτόριο, επιβεβαίωσε την φήμη του ταλέντου της … Καταχειροκροτήθηκε μαζί με την Μαριλένα Ελούλ, που έχει αναδειχτεί σε αυθεντία της πιανιστικής συνωδίας.
Συγκινητικοί για το κοινό οι χαιρετισμοί της Suzanna Savic αλλά και του Γιουγκοσλάβου πρεσβευτή, που αναγνώρισαν στην Κέρκυρα χαρακτηριστικά ιερού τόπου για τους Σέρβους… Θυμήθηκαν τα χρόνια 19167-1919, που οι Σέρβοι απέκτησαν δεύτερη πατρίδα σε τούτο τον τόπο…
Θαυμάσια πρωτοβουλία, άξια κάθε συνέχειας από τους δύο Δήμους…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Videos από την εκδήλωση θα βρείτε εδώ :
http://kanali.wordpress.com/2010/08/31/finito-la-musica-passato-la-fiesta/