Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

αυτό θα πεί πολιτισμός, Unesco, αναβάθμιση και καλή χρονιά !!!


Τόχουμε ξαναγράψει: άν κάποιος έχει συνηθίσει να ... φτύνει, το πρόβλημα δεν είναι δικό του: είναι δικό μας που τρώμε τις ροχάλες...
Οταν πριν από λίγους μήνες χαιρόμαστε για την συντήρηση, ανάπλαση και πολιτιστική αξιοποίηση της πλατείας της Λεμονιάς τονίζαμε, οτι το έργο χρειάζεται επίβλεψη και κοινωνική επόπτευση. Αυτός νομίζουμε, οτι είναι ο ρόλος της αστυνομίας, της Δημοτικής αστυνομίας και κάθε άλλης εποπτικής αρχής, που οφείλει να υπερασπίζεται τα έργα και τα επιτεύγματα -μικρά ή μεγάλα- του ανθρώπινου πολιτισμού.
Για μάς, η .... "δικαίωσή" μας δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα του συλλογικού κοινωνικού μας πολιτισμού. Είναι το νομοτελές τέκνο της κουλτούρας του Ι.Χ., που αποτελεί αναπόσπαστο ταυτολογικό στοιχείο του νεο-Ελληνα. Η Νικηφόρου Θεοτόκη- θεωρητικά πεζόδρομος- είναι γεμάτη παρκαρισμένα αυτοκίνητα όσων -ιδίως τα βράδυα και τις αργίες- επισκέπτονται τα μπάρ και τα εστιατόρια της περιοχής. Είναι όμως και αποτέλεσμα μιας ακατανόητης αδράνειας των τοπικών αρχών, που γνωρίζουν κάλλιστα και διαθέτουν πλείστες όσες αποδείξεις, οτι ο πολιτισμός του Νεο-Κερκυραίου είναι ο πολιτισμός της "πάρτης μου" και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της νεο Ελληνικότητας. Να γιατί η άσκηση συστηματικού και σοβαρού εποπτικού έργου στην πόλη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αναβάθμισής της.
Γιατί, λοιπόν, τα "χεράκια" συμπολιτών μας κόψανε κατά τον τρόπο, που φαίνεται στην φωτογραφία -το απόγειο της βαρβαρότητας- τις λεμονιές της μικρής Πλατείας; Πιθανότερη εκδοχή η εξασφάλιση του πολύτιμου χώρου πάρκιγκ, που υπό κανονικές συνθήκες η Δημοτική αρχή θα όφειλε να είχε απαγορεύσει από την πρώτη ημέρα παραλαβής του έργου, με την τοποθέτηση κατάλληλων εμποδίων (μπάρες), που να μην επιτρέπουν κάθε διέλευση οχήματος.... Για μικροπολιτικές σκοπιμότητες λένε κάποιοι άλλοι. Γιατί "...έτσι μου γουστάρει" θα προσθέταμε εμείς στην διαφορική δάγνωση της κοινωνικής μας παθολογίας.
Οποιο όμως και αν είναι το κίνητρο της αθλιότητας, που μας εκθέτει συνολικά και συλλογικά τέτοια αποτελέσματα μπορούν να αποτρέπονται γενικά με την θεσμοθέτηση της προστασίας τους (π.χ. μπάρες για παρεμπόδιση διέλευσης & στάθμευσης) και την συστηματική εποπτεία του χώρου. Αλλοιώς κάθε έργο εξωραϊσμού, συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του αρχιτεκτονικού πλούτου και της οικιστικής ιδιατερότητας της πόλης θα καταντάει απλή σπατάλη χρημάτων των πολιτών. Η παρούσα Δημοτική αρχή οφείλει να το αντιληφθεί. Για να μας πείσει πραγματικά, πως θέλει να ανατρέψει τα κακώς έχοντα και πως έχει αντιληφθεί, ότι ο χρόνος, που κυλάει με τέτοια αποτελέσματα, της αφαιρεί κάθε επιχείρημα "σύντομης και πρόσφατης θητείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: