Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Πατριώτη, πού είναι το Βίδο;

Απίστευτο και όμως αληθινό… Το είχαμε ξαναγράψει, όταν από δήλωση του αντιδήμαρχου τεχνικών υπηρεσιών, πληροφορηθήκαμε, ότι ο κυματοθραύστης του καταφυγίου σκαφών στην Σπηλιά προβλέπεται να έχει 3 μέτρα ύψος (!!!) πάνω από την επιφάνεια της Θάλασσας... Τότε (έχουν περάσει κάτι μήνες) πιστέψαμε, ότι ήταν τόσο οφθαλμοφανές το παράλογο, το ανεπανάληπτα κακαίσθητο σχέδιο, ώστε άμεσα θα διορθώνονταν το έγκλημα εκ ..."προ-μελέτης". Η αναζωπύρωση του ζητήματος με την σχετική του συζήτηση στο ΤΗΛΕΚΕΡΚΥΡΑ υπερβαίνει κάθε δυνατότητα διαλόγου και προβληματισμού. Μένουμε άφωνοι… Γιατί τώρα συνειδητοποιούμε ακόμη περισσότερο, ότι η «μελέτη» αυτή του καταφυγίου σκαφών στην Σπηλιά συνεπάγεται:
-Την κατασκευή του κυματοθραύστη με την μέθοδο της λιθορριπής, δηλαδή βράχια πεταμένα, που αισθητικά ταιριάζουν σε βραχονησίδα και όχι στην γειτονιά της Σπηλιάς, της γειτονιάς - μνημείου. Ταυτόχρονα, μία τέτοια κατασκευή περιορίζει σημαντικότατα τον αριθμό των σκαφών, που θα ελλιμενίζονται αφού η εσωτερική πλευρά του κυματοθραύστη θα είναι ακατάλληλη για δέσιμο σκαφών.
-Την κατασκευή ενός φρικαλέου στην όψη και κανονικού σε ύψος κάστρου 3 μέτρων, που θα ανατρέπει τελείως την σημερινή θέα από την Σπηλιά. Θάλασσα, Βίδο, Μπρουζάδο, χαμηλή ακτογραμμή της Βόρειας Κέρκυρας θα αποκλείονται από την δυνατότητα οπτικής προσπέλασης από την Σπηλιά.
-Την οικονομική εν τέλει καταδίκη όχι μόνον της Σπηλιάς αλλά και ολόκληρης της πόλης από ένα έργο, που μόνον φρίκη μπορεί να προκαλεί και διώξιμο αντί πρόσκληση επισκεπτών…
-Τον ανεπανάληπτο υποβιβασμό της πόλης – μνημείου της UNESCO με παρέμβαση ΜΕΙΖΟΝΟΣ χαρακτήρα, που θα αλλοιώνει μορφικά και λειτουργικά τον επί αιώνες χαρακτήρα της.
Το φρικαλεότερο όμως είναι ότι αυτή η «μελέτη» (πρσθέστε όσα εισαγωγικά θέλετε) έχει τύχη της έγκρισης ή της σιωπηρής ανοχής ή έχει τεθεί υπόψη χωρίς να γίνει χαμός, πολλών αρμόδιων ή ειδικών φορέων, τεχνικών, επιστημονικών και αυτοδιοικητικών -όπως μάθαμε στην συζήτηση- με πιο κραυγαλέα ίσως περίπτωση τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών αρχαιολογίας… Η δικαιολογία… «μας ξέφυγε» είναι μάλλον χειρότερη πράξη της εγκληματικής αμέλειας στην περίπτωση αυτή.
Τέλος πάντων, υπάρχει χρόνος να αλλάξει άμεσα η μελέτη... Και αυτό πρέπει να γίνει Α Μ Ε Σ Α. Ο Δήμος, που ήδη έχει καταγγείλει το τερατούργημα - σχέδιο πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ριζική αλλαγή του, έστω κι’ αν δεν είναι τυπικά δική του αρμοδιότητα. Και μαζί ΟΛΕΣ -ει δυνατόν- οι οικολογικέ &-περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις. Αλλιώς μας βλέπω να ξυπνάμε και να ψάχνουμε το Βίδο…
Απόλυτης προτειραιότητας είναι η καταβύθιση των όγκων τσιμεντόλιθων, που βρίσκονται σ' αυτή τη θέση επί 1 χρόνο!!! Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προβλήματα στην πρόοδο του έργου, η ασχήμια αυτή πρέπει να εξαφανισθεί πάραυτα... Πριν αρχίσουμε να την συνηθίζουμε ...
Προσοχή!!! Κάπως έτσι γκρεμίστηκε η Πόρτα Ριάλα, το Δημοτικό Θέατρο κ.λ.π. Κάπως έτσι καταρρέει το Αγγλικό Νοσοκομείο στο Παλιό φρούριο, η βίλλα Ρόσσα κ.λ.π.
Ο τόπος αυτός έχει φτιάξει ολόκληρη (αγωνιστική) παράδοση στην αυτοκαταστροφή του…

1 σχόλιο:

Πολυχρόνης Ιωάννου είπε...

Καλά ρε πατριώτη η ΑΝΑΠΤΥΞΗ δεν σου λέει τίποτα!!!;;;
Σε ποιό αιώνα ζείς;
ΠΡΟΟΔΟς Ρεεεε!!!
Υπανάπτηκλτε