Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Αγία Αικατερίνη: θα έχει την τύχη και των άλλων μνημείων;

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/4/09 στην αίθουσα διαλέξεων της Αναγνωστικής Εταιρείας. Θέμα: η μονή της Αγίας Αικατερίνης και ο αγιογράφος Στέφανος τσαγκαρόλας. Ομιλητές ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιάννης Πιέρρης και η έφορος της 21ης Εφορείας Βυζαντινών και νεώτερων μνημείων Τένια Ρηγάκου.
Ολοκλκηρωμένες εισηγήσεις και οι δύο. Ο πρώτος αναφέρθηκε στο ιστορικό του μοναχισμού στην πόλη της Κέρκυρας και εστίασε στην ίδρυση και λειτουργία της ανδρικής μονής της Αγίας Αικατερίνης, που υπήρξε τόπος όχι μόνον θρησκευτικής λατρείας αλλά και συτσρτηματικής διακονίας των γραμμάτων κατά τον 18ο αιώνα, που λειτούργησε. Λεπτομεριακή αναφορά από την κ. Ρηγάκου στον μνημειακό πλούτο, που προέρχεται από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης αλλά και από τον ναό της Αγίας τριάδας στην οδό Ιωάννου Φωκά (Πόρτα Ρεμούντα), που παραμένει ερειπωμένος μετά τον βομβαρδισμό του το 1943, παρά τον μνημειακό χαρακτηρισμό του από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και οι δύο ναοί είναιω στενά δεμένοι με την προσφυγούσα στην Κέρκυρα Κρητική οικογένεια Τσανγκαρόλου, που μεγαλούργησε στην Αγιογραφία, μεταφέροντας την κουλτούρα της μεγαλονήσου και ανοίγοντας δρόμους στην επακολουθήσασα Επτανησιακή Σχολή. Η ομιλήτρια κατάφερε να μας μεταδώσει την αξία των εικόνων και άλλων μνημειακών καταλοίπων, που κοσμούν σήμερα το μουσείο της Αντιβουνιώτισσας και όχι μόνον αφού και διεθνείς συλλέκτες κατέχουν μέρος του σπουδαίου αυτού πλούτου.
Οι δύο ναοί λοιπόν (Αγία Αικατερίνη & Αγία Τριάδα) είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της εθνικής πολιτιστικής συνέχειας από την Κρήτη στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα γενικότερα. Και το επίσημον κράτος τι κάνει για την διάσωσή τους; Η απάντηση περιττεύει. Απλή υπενθύμιση, οτι εκτός της βομβαρδισμένης προ 66 ετών Αγίας Τριάδας έτοιμη προς κατάρρευση και η Αγία Αικατερίνη, βιώνει την προκλητική αδιαφορία και εγκατάλειψη κεντρικής και τοπικής εξουσίας.
Τα πικρόσοφα λόγια του Γιάννη Πιέρρη ηχούν ακόμη στα αυτιά μας: Τι να περιμένει κανείς από έναν τόπο, όπου οι παππούδες μας παρακολούθησαν σιωπηλοί και χωρίς αντίδραση την κατεδάφιση της βασιλικής πύλης (Porta Reale) και οι πατεράδες μας την καρτεδάφιση του Δημοτικού Θεάτρου.... Φοβούμαστε, οτι η πρόσκλησή του για εγρήγορση προς διάσωση του μνημείου δεν θα βρεί πολλά ευήκοα ώτα...

Πληροφοριακά πάντως, προς πάντα αρμόδιο ή/και ενδιαδφερόμενο: η διάσωση των μνημείων είναι η καλύτερη αναβάθμιση της πόλης και, κατά συνέπεια, και η αποδοτικότερη παρέμβαση για ξεπέρασμα της κρίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: