Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Αυτή την αντίδραση περιμέναμε…

Πριν από 2 αναρτήσεις ασχοληθήκαμε με πολύ χιουμοριστική διάθεση για μία σοβαρότατη απειλή κατά της πόλης της Κέρκυρας, που συνιστά ο τρόπος κατασκευής του κυματοθραύστη στην νέα Μαρίνα της Σπηλιάς… Εκφράζαμε και εκεί την απαισιοδοξία μας, ότι αυτή η απειλή θα μπορέσει να ακυρωθεί. Οντας έμπειροι πολίτες αυτού του τόπου γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια την αντίδραση αρχών και αρχόμενων, που είναι η πραγματική αιτία της συνεχούς υποβάθμισης του τόπου. Δες τε, λοιπόν αντιδράσεις:
-Ο ΟΛΚΕ μας πληροφόρησε, ότι δεν υπάρχει ανησυχία… Αν πας λίγο πιο πίσω, το Βίδο θα φαίνεται… Και ρωτά ο ΟΛΚΕ: Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς, όταν προκηρύχθηκε το έργο και έγινε γνωστή η μελέτη; Τι να απαντήσουμε… Οτι λείπαμε, είχαμε πάει προς… νερού μας... Όχι, εδώ είμαστε αλλά δεν διανοηθήκαμε ότι κυματοθραύστης ύψους 3 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Σπηλιά μπορούσε να περάσει από το μυαλό κάποιου μελετητή και πολύ περισσότερο νε εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς, που έλεγξαν σχέδια και μελέτες… Ομολογούμε το …σφάλμα μας αλλά ρωτάμε: μήπως γίνεται τώρα, που το έργο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί να προλάβουμε μία σοβαρότατη βλάβη σε βάρος του τοπίου της Κέρκυρας, πιθανής διάρκειας αιώνων; Ρωτάμε, μήπως…
Τραγικότερος, όμως είναι και ο πανικός -αληθινός ή δήθεν- συμπολιτών, που φοβούνται μην προκύψει νέα καθυστέρηση και δεν τελειώσει έγκαιρα το έργο, όπως και αν είναι… Μάλιστα… Τόσους μήνες, που τα ντόκια χωρίς κανένα λόγο παραμένουν στην στεριά διαμορφώνοντας ένα πανύψηλο τείχος στην παραλία, δεν ακούσαμε φωνές, διαμαρτυρίες, καταγγελίες… Τώρα, που μαζικοποιείται μία εύλογη και εξόχως χρήσιμη διαμαρτυρία, που μπορεί να προστατέψει την Κέρκυρα από μία απίστευτα κακόγουστη κατασκευή, τώρα λοιπόν, προβάλλει … η αγωνία για την περάτωση του έργου.
Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά, ότι ο τρόπος αντίδρασης σπανίως είναι απρόβλεπτος. Αντίθετα είναι νομοτελής προς την ήδη εγκατεστημένη κουλτούρα των αντιδρώντων. Η απλή λογική, ότι είναι υποχρέωση των μελετητών να διορθώσουν έγκαιρα και γρήγορα το δικό τους σφάλμα ούτε, που περνάει από το μυαλό μας. Ακριβώς έτσι -το ξαναλέμε- γκρεμίστηκε η Porta Reale και το Δημοτικό Θέατρο… Η λογική των αντιδρώντων είναι, που δημιουργεί την μεγάλη απαισιοδοξία και για την περίπτωση της Σπηλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: