Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αρχή της Μ. Εβδομάδας.

Οι συναυλίες των 3 Φιλαρμονικών της πόλης ("Παλιά" στο Δημοτικό θέατρο, το σάββατο του Λαζάρου, "Καποδίστριας" στο Αη γιώργη,την Kυριακή των Βαϊων και "Μάντζαρος" στον Duomo, την Μ. Δευτέρα μαζί με την συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας στο Δημοτικό Θέατρο την μεγάλη Τετάρτη έχουν πλέον καθιερωθεί... Πρόκειται για θαυμάσιες εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, που βάζουν -κατά την γνώμη μας- επι τάπητος δύο ζητήματα:
α) την ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης της πολιτιστικής υποδομής του τόπου και ειδικότερα: της αναμόρφωσης του Δημοτικού θεάτρου, της συντήρησης-ανακαίνισης χειμερινού και θερινού Φοίνικα και της κατασκευής σε κατάλληλο χώρο (παλιό φρούριο ή αλλού) ενός αξιόλογου υπαίθριου αμφιθέατρου. Μαζί με την συντήρηση υπαρχόντων χώρων περιορισμένης χωρητικότητας ή σκηνικών δυνατοτήτων (εκκλησίες, αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, πινακοθήκες, πλατείες σε γειτονιές κ.λ.π.), μπορούν να δημιουργήσουν ένα μάλλον πλούσιο δίκτυο υποδομής, που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο πλήθος και μεγάλης ποικιλίας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατεσπαρμένες σε όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον τους θερινούς μήνες.
β) Την υλοποίηση μίας τέτοιας προγραμματισμένα οργανωμένης και κατά συνειδητή επιδίωξη ποιοτικής πολιτιστικής δραστηριότητας ως κύριας άν όχι μόνης λύσης για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και εισοδήματος.
Η μίζερη λογική, οτι σε καιρούς κρίσης χρήματα για τον πολιτισμό δεν υπάρχουν, συντηρεί και επιδεινώνει ποσοτικά και ποιοτικά τηυν ίδια την κρίση.
Στην Κέρκυρα υπάρχουν, δυστυχώς, πολλά σημάδια μιζέριας, με επιδείνωση των όρων ποιότητας ζωής και αισθητικής στην πόλη στο όνομα δήθεν αύξησης της εμπορευματικής κίνησης. Αν η υπεύθυνη φωνή των ενεργών πολιτών δεν ακουσθεί, τότε είναι με μαθηματική βεβαιότητα εξασφαλισμένος ο φαύλος κύκλος κρίσης-υποβάθμισης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: